Faktorn som kan förvärra halvledar-krisen: Torka

Världens biltillverkare tvingas stoppa produktionen när bristen på halvledare slagit till med full kraft.

En oväntad faktor kan förvärra krisen ytterligare.

I världens största produktionsland Taiwan kan torkan och klimatförändringarna bli förödande för den avancerade industrin.

I Taiwan tillverkas mer än hälften av de eftertraktade halvledare – datachip – som världen nu skriker efter. Företaget TMSC är störst på världs­marknaden och har ett stort försprång framför sina konkurrenter, eftersom i princip inget annat företag ligger lika långt fram när det gäller teknik, kunskap och budget för tillverknings­processen.

Fabriken Fab 18 var, när spaden sattes i marken 2018, den dyraste fabrik som någonsin byggts i världen – kostnaden uppgick till 17 miljarder dollar

Den oerhörda, tekniska framgångssagan är den ena bilden av Taiwan.

Det finns dock även en annan.

Värsta torkan på 56 år

Taiwans klimat är subtropiskt i de norra och centrala delarna, tropiskt i söder – en klimatzon som normalt drabbas av kraftfulla, återkommande regn. Tyfoner är vanliga på sommaren och hösten. Det regnar så mycket i Taiwan att paraplyer placeras ut på tunnel­bane­stationerna, tillgängliga för alla att låna.

Men förra året hände något ovanligt – ingen tyfon slog in mot ön. Nederbörden har varit extremt liten.

Något är på väg att ske på ön utanför fastlands-Kinas sydöstra kust.

De uteblivna regnen har kastat in Taiwan i den värsta torkan på 56 år. Landets vatten­reservoarer har sinat kraftigt.

Varför är då detta ett problem för produktionen av halvledare?

Jo, av det enkla skälet att tillverknings­processen slukar enorma mängder vatten.

Kretskorten kräver otroliga mängder vatten.

80 simbassänger

Varje kretskort kräver tusentals liter vatten, eftersom varje chip måste sköljas med ultrarent vatten, ett avmineraliserat och avjoniserat vatten som bryter bindningarna mellan smuts och underlag för att ta bort olika sorters partiklar.

TSMC använder mer än 150 000 ton vatten per dag, cirka 80 vanliga simbassänger.

Enligt tidskriften Forbes har regeringen tvingats ransonera vattenförsörjningen till högteknologisk industri under torkan, när den plötsligt fick konkurrera med jordbruket om vattenresurserna.

När reservoarerna tömdes, tvingades halvledartillverkare frakta vatten till industrierna med tankbil.

Enligt vissa medier har torkan försenat produktionen och bidragit till att bristen på halvledare förvärrats, även om TSMC under hela våren hävdat att de har vattensituationen under kontroll. Men på grund av oro över klimatförändringar som minskar nederbörden i framtiden bygger TSMC en ny anläggning som ska kunna återanvända industriellt vatten, medan andra producenter gräver sina egna brunnar.

Och det lär behövas.

Tyfonerna uppfyller ungefär hälften av Taiwans årliga vattenbehov, men så kommer det inte att bli i framtiden. Enligt den senaste IPCC-rapporten kommer stormarna att dra sig norrut i takt med att temperaturen stiger. I stället för tre eller fyra tyfoner per år kan resultatet – likt förra året – bli noll.

Sjön Sun Moon i Taiwan krymper i och med torkan.

Vattenbehovet ökar kraftigt

Kring världens vatten står framtidens stora strid: Fram till 2050 kommer efterfrågan på vatten globalt att ha ökat med 50 procent jämfört med 2000 års nivåer.

När Nasa i ett banbrytande experiment mätte jordens grundvattennivåer med hjälp av satellit för några år sedan, gav det förbluffande resultat – det visade sig att vattnet var på väg att sina i 20 av världens 37 stora grundvattenreservoarer – avgörande för bevattning och för vår matproduktion.

Det står helt klart att kampen kring vattentillgången blir en av de kommande decenniernas stora utmaningar.