Kinas budskap till Trump om Nordkoreas kärnvapen

Kim Jong-un och Xi Jinping.

Länge har Kim Jong-un inneburit en huvudvärk för Kina.

Nu har president Xi Jinping hittat ett sätt att utnyttja Kim för att skicka ett budskap till Trump.

– Vill du bli av med Nordkoreas kärnvapen behöver du vår hjälp.

Det är ingen slump att Kim Jong-un bjudit in Kinas president på ett statsbesök i Nordkorea bara en dryg vecka innan Xi Jinping och Donald Trump träffas på G-20 mötet i Japan.

Nordkoreas diktator vill använda Xi Jinping som mellanhand i sina förhandlingar med Trump om att få till ett tredje toppmöte med den amerikanske presidenten.

Ett upplägg som också passar in i Xi Jinpings agenda. Annars hade han inte tackat ja till att bli den första kinesiske president som besöker Nordkorea på 14 år.

Kina befinner sig mitt upp i ett mycket kostsamt handelskrig med USA som kan bli ännu värre om Trump genomför sitt hot om ytterligare tullar på kinesiska varor till ett värde av 300 miljarder dollar. Xi Jinping vill gärna få ett slut på handelskriget men utan att göra alltför stora eftergifter till USA.

Toppmöte slutade i fiasko

I stället försöker Kinas president använda sitt inflytande över Nordkorea för att få Trump att mjukna. Han vet hur gärna Trump vill få till en slutgiltig uppgörelse med Nordkorea som innebär att de skrotar sina kärnvapen. Men sedan det andra toppmötet i Hanoi slutade i ett stort fiasko i februari i år så har inte mycket hänt på den fronten. Om något så har stämningen mellan USA och Nordkorea försämrats.

Kinas budskap till Trump är att om han är beredd att ge med sig i handelskriget så ska Kina försöka förmå Kim Jong-un att bli mer villig till eftergifter i kärnvapenfrågan. Xi Jinping vill visa Trump att alla vägar till framgång i Nordkorea går via Peking.

Kina har länge varit Nordkorea främsta, i det närmaste enda, bundsförvant. Det är Kina som fuskar när det gäller att följa de hårda ekonomiska sanktioner som FN infört. Under besöket är det troligt att Kina tillkännager ekonomisk hjälp till Nordkorea där torka orsakat svält i delar av landet.

Viktig buffert

För Kina utgör Nordkorea en viktig buffert mot USA som har trupper stationerade hos sin allierade Sydkorea. Kina gillar inte Nordkoreas kärnvapenskrammel men vill inte heller att kommunistregimen i Pyongyang kollapsar.

Kim Jong-un har insett att han behöver fler allierade. Efter fyra besök i Kina det senaste året träffade han, som nästan aldrig reser utomlands, nyligen Rysslands president Putin. Vilket betalade sig nästan omedelbart. Ryssland och Kina blockerar nu USA:s försök i FN:s säkerhetsråd att straffa Nordkorea för att de importerat mer olja än sanktionerna tillåter.

I takt med att Xi Jinping och Putin stärker alliansen mellan sina båda länder i ett försöka motverka USA:s dominans så blir det ännu svårare för Trump att tvinga Kim Jong-un till eftergifter utan att ha Kina och Ryssland med sig på tåget. Kim kan visa att han har starka allierade bakom sig

Komplicerat spel som pågår

Det är ett komplicerat geopolitiskt spel som pågår.

Trump har lovat sina väljare två saker. Han ska tvinga Kina till en mer rättvis handel där kineserna inte längre kan sko sig på USA:s bekostnad. Och så har han lovat att få kärnvapenhotet från Nordkorea att försvinna.

Donald Trump.

Men som det ser ut nu får han svårt att hålla en stenhård linje mot Kina i handelskriget om han samtidigt vill ha Kinas hjälp i att mjuka upp Nordkorea. Han kan inte gärna örfila Kina med ena handen och tro att det går att be om hjälp med den andra.

Hur han ska lösa den ekvationen får vi om inte förr svar på när han träffar Xi Jinping på G-20 mötet i Osaka den 28 och 29 juni.

En komplicerande faktor är att även om Kina har vissa hållhakar på Nordkorea så har Kim Jong-un visat att han inte per automatik tänker dansa i Xi Jinpings ledband.

Kärnvapen som livförsäkring

Kärnvapnen är när det kommer till kritan Nordkoreas och Kim Jong-uns livförsäkring. Utan dessa massförstörelsevapen som nu har kapaciteten att nå USA skulle han inte stå där på världsscenen med Xi Jinping och Trump som någon slags jämlike.

Kim Jong-un vill bli av med de ekonomiska sanktionerna för att kunna kopiera Kinas modell där ekonomin släpps alltmer fri medan kommunistpartiet fortsätter med ett stenhårt förtryck när det gäller yttrande- och pressfrihet. Men han vill göra det utan att helt ge upp sin livförsäkring.

Kim hoppas dra det längsta strået i förhandlingsspelet. Men det gör Xi Jinping och Trump också. Alla tre kan inte bli vinnare.