Boris Johnsons värsta fiende

Gång på gång sätter talmannen John Bercow krokben för brexit.

Med sina beslut har han blivit en av premiärminister Boris Johnsons värsta fiender.

Men Bercow slutar om en dryg vecka och i längden har Johnson stora chanser att få ja till sitt avtal.

Johnsons plan efter lördagens frustrerande nederlag var att få till en ny omröstning om avtalet ikväll. Detta eftersom ett antal av de ledamöter som röstade för tillägget att skjuta på brexit i grund och botten är för Johnsons förslag. De vill bara vara säkra på att nödvändig lagstiftning finns på plats innan deadline går ut den 31 oktober och ville därför tvinga premiärministern att begära en förlängning av EU.

Men än en gång satte talmannen - han som i alla tv-sändningar skriker "order, order" - stopp för brexitanhängarnas planer. John Bercow hänvisar till regeln som säger att det inte går att lägga fram samma förslag för omröstning två gånger inom kort tid utan att väsentliga förändringar skett.

Ett besked som möttes av uppretade protester från de konservativa ledamöterna som öppet ifrågasatte om Bercow inte var partisk då så många beslut gynnat de som vill stoppa eller fördröja brexit. Något Bercow avfärdar.

Efter talmannens beslut blir det ännu svårare att få avtalet godkänt innan deadline den 31 oktober.

Låta folket rösta

Nu ska Johnson i stället lägga fram lagstiftningstexten till sitt brexitavtal. Han vill få till en första omröstning om lagen i morgon. I teorin finns det en chans att lagstiftningen ska antas av både underhuset och överhuset före deadline.

I praktiken blir det mycket svårt eftersom de som motsätter sig Johnsons avtal eller brexit överhuvudtaget kommer att göra allt för att få igenom olika tillägg som försenar eller förändrar processen.

Ett sådant tillägg är att kräva att folket får chansen att rösta om Johnsons avtal innan det slutgiltigt kan antas. En andra folkomröstning.

Lyckas oppositionen öppnas möjligheten att Storbritannien inte alls lämnar EU.

Taktikspelet vet just nu inga gränser i det brittiska parlamentet. Båda sidor försöker febrilt vinna fördelar som ska gynna just deras sak.

Avgörande för framtiden

Det speglar hur otroligt avgörande frågan om brexit är för Storbritanniens framtid. Att lämna EU får långtgående ekonomiska konsekvenser. Även sättet för hur man lämnar EU har stor betydelse. Den ekonomiska smällen blir åtminstone på kort sikt mildare om landet exempelvis stannar kvar i EU:s tullunion.

Generellt kan man säga att det avtal Boris Johnson nu förhandlat fram är en mycket mer extremt from av brexit än den som presenterades av lämna-sidan inför folkomröstningen 2016. Då var beskedet att landet skulle kunna ha kvar de ekonomiska fördelarna som ett EU-medlemskap gav men ändå kunna stifta sina egna lagar och ha sin egen invandringspolitik.

Men i Johnsons avtal - och som i mångt och mycket är samma avtal som företrädaren Theresa May förhandlade fram - har Bryssel inte låtit britterna plocka russinen ur kakan. EU:s linje är att det aldrig får vara ekonomiskt lönsamt att lämna EU.

Otvivelaktigt är det så att talmannen spelat en avgörande roll för att bromsa brexit. Men viktigast har varit att de brittiska politikerna inte kunnat enas om hur brexit ska se ut. Det har skapat oheliga allianser som hittills stoppat ett brexitavtal från att godkännas.

Cirkusen fortsätter

Men slutspelet närmar sig. Både vanliga britter och de brittiska politikerna är urless på att brexit bara maler på. Den stämningen ökar Johnsons chanser att få igenom sitt avtal.

En annan faktor är att John Bercow har sagt att han slutar som talman den 31 oktober. Då blir Johnson av med en "fiende".

Oppositionen kan inte räkna med en ny talman som lika ofta går på deras linje.

Under tiden fortsätter cirkus brexit.