Väljarnas bistra besked till politikerna: Sluta tjafsa

Valdeltagandet minskar och blankröstarna blir fler

Valdeltagandet minskade radikalt.

Nästan en av hundra röstade blankt.

Budskapet till den politiska eliten är dödstrött: Sluta tjafsa.

Valdeltagandet har ökat stadigt under de senaste tjugo åren. Men inte i år.

I riksdagsvalet sjönk valdeltagandet med hela tre procentenheter, från 87,2 till 84,2 procent av väljarna. Minskningen motsvarar knappt 195 000 röster. Det är fler än som bor i Uppsala, Sveriges fjärde största stad.

Att avstå från att utnyttja sin rösträtt betraktas som en passiv protest.

Men det är inte bara den kraftiga nedgången i valdeltagandet som borde ge partierna en tankeställare om att allt inte är frid och fröjd i den svenska demokratin.

Andelen blankröstare ökar också. I det här valet röstar nästan en av hundra, 0,96 procent, blankt. Att rösta blankt brukar betraktas som en aktiv protesthandling. Exempelvis att man tycker att det är för mycket tjafs eller att inget parti tar upp de frågor som väljaren tycker är allra viktigast.

 

Blankröstandet har minskat kontinuerligt sedan valet 2006 till 0,81 procent av väljarna i förra valet. Men nu ökar alltså proteströstandet. Nästan 63 000 personer valde att blankrösta. Det är ungefär lika många som bor i Östersunds kommun.

Drygt en kvarts miljon människor valde alltså att aktivt eller passivt protestera i årets riksdagsval. Givetvis undrar man vad de ville ha sagt.

I riksdagsvalet sjönk valdeltagandet med hela tre procentenheter, från 87,2 till 84,2 procent av väljarna. Minskningen motsvarar knappt 195 000 röster.

Det kan man givetvis bara teoretisera omkring innan frågan har undersökts. Men min tes är att väljarna kollektivt samlar sig till ett mycket tydligt och enkelt besked: Sluta tjafsa. Börja bete er som det ni borde vara, vuxna ansvarstagande individer. Tack på förhand.

Den mandatperiod vi snart har bakom oss har inte bara varit sällsynt dramatisk med en pandemi och ett krig i vår närhet. Den har också varit gapig, tjafsig och i långa stycken okonstruktiv.

Regeringen har röstats bort för att återkomma efter ett par dagar. Stora åsiktsskillnader har spelats upp där de egentligen funnits en i grunden stor enighet. Det har skapat ett kortsiktigt ogint klimat där landets bästa kommit i bakgrunden.

 

Den stora nedgången i valdeltagandet och den ökande andelen blankröstare är ett tydligt besked. Vår demokrati mår inte bra. Delaktigheten i demokratin minskar. Det är illavarslande – i alla fall om det fortsätter i den riktingen.

Det svenska valdeltagandet är traditionellt högt och är trots nedgången i det här valet fortsatt så. Det beror bland annat på att det är så enkelt att rösta. Man har flera veckor på sig och vallokalerna är många och ligger inom räckhåll.

Det hittills högsta valdeltagandet, 91,7 procent, uppmättes 1976 då de borgerliga partierna tog över regeringsmakten för första gången på 44 år. Ett bottennapp inträffade 2002 då 80,2 procent röstade. Sedan dess har valdeltagandet ökat regelbundet – fram till i år.

 

Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Demoskops undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällsfrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.