Anderssons första hemska timmar

Fullt kaos: MP hotar spräcka regeringen – minister kan röstas bort

Bara timmar efter hon valts till Sveriges första kvinnliga statsminister hopade sig problemen.

Hot om att budgeten röstas ner.

Hot om att Miljöpartiet lämnar regeringen och att det därmed blir en ny statsministeromröstning.

Hot om att klimatministern får sparken av riksdagen.

Man kan tycka att valet av ny statsminister skulle vara omgärdat av en viss värdighet. Solennitet som vissa skulle uttrycka det.

Men när Sverige utsåg sin första kvinnliga statsminister var valet omgärdat av sista minuten-lösningar, oväntade utspel och taktiserande.

Det var kort och gott hysteriskt. Den positivt lagde skulle kanske hellre använda ordet elektriskt. 

Nåväl. Sedan vid tiotiden på onsdagen har Sverige en kvinnlig statsminister, Magdalena Andersson från Uppsala.

117 ledamöter röstade för henne och det räckte. Andersson tillträder i samband med en skifteskonselj med kungen på slottet.

Det var nästan det enda normala i karusellen kring statsministeromröstningen.

Här följer listan på de mest hysteriska inslagen under de senaste dagarna.

 

1. Uppgörelse i sista sekund. Sent på tisdagskvällen, 13 timmar före statsministeromröstningen i riksdagen, kom Magdalena Andersson och V-ledaren Nooshi Dadgostar överens om ett avtal som gjorde att Vänsterpartiet avstod från planerna på att rösta nej till ”Magda” som statsminister.

Det reglerade, i allmänna ordalag, förhållandet mellan regeringspartiet Socialdemokraterna och de partier som medverkat till att de hamnar i regeringsställning. Bland annat inflytande över budgeten.

Men där fanns också ett avsnitt om mer pengar till de pensionärer som har det sämst ställt ekonomiskt. De ska kunna få ett garantitillägg på upp till tusen kronor i månaden som betalas ut från 1 september nästa år, tio dagar före valet.

Dadgostar uppger att 700 000 kan få del av garantin. Det förefaller osannolikt. Att nära en tredjedel av landets 2,3 miljoner pensionärer skulle ha det sämst ställt verkar orimligt.

Det är också oklart om förslaget kan genomföras. För närvarande ser det inte ut som det har tillräckligt stöd i riksdagen.

 

2. Centern röstar nej till budgeten. Regeringen har skräddarsytt en rad förslag i förslaget till statsbudget för 2022 för att Centerpartiet skulle rösta ja till det.

Men på onsdagsmorgonen meddelade Annie Lööf (C) att de inte kommer att göra det.

Det betyder i sin tur att det i skrivande stund ser ut som som att det vinnande budgetförslaget är Moderaternas, Kristdemokraternas och Sverigedemokraternas alternativ.

Det är inte heltäckande, större delen har adopterats ur regeringens budgetförslag.

Men ett av de förslag som saknas i den blå varianten, och som borde inressera Centern särskilt, är drygt två miljarder per år för skogsköp.

Magdalena Andersson var glad efter omröstningen.

Meningen är att staten ska köpa skog som på grund av sitt skyddsvärde inte får avverkas av de nuvarande markägarna.

Det var en del av den nu ett par veckor gamla uppgörelsen mellan regeringen och Centerpartiet. Det var också en förutsättning för att C skulle släppa fram Magdalena Andersson som statsminister. Men alltså inte hennes budget.

Men främsta skälet till att säga nej tack till Andersson-budgeten förefaller ha varit ett annat. Nämligen avtalet mellan Andersson och Dadgostar.

– Skriftligt avtal, nästan spottade Annie Lööf fram och påminde om att hennes parti inte vill ha något med ”ytterkanterna” att göra. Varken V eller SD.

 

3. Miljöpartiet hoppar av? Efter statsministeromröstningen meddelade Miljöpartiets språkrör Per Bolund och Märta Stenevi att de gröna måste fundera över sin roll i svensk politik. Partiet kanske ska hoppa av regeringen – mindre än tio månader före valet.

Hur länge de måste tänka framgick inte. Bara att ett gediget tankearbete ligger framför dem och att allt är centerns fel.

Centern frågar du? Jag är lika undrande och kallar det för att ge någon annan skulden.

Miljöpartiet fattar sina egna beslut och att skylla på andra är antingen ansvarslöst eller bara larvigt. I alla händelser motiverade MP sitt hot med att Centern inte röstar på regeringens budget.

Om Miljöpartiet gör allvar av sitt hot att hoppa av betyder det sannolikt ännu en statsministeromröstning. Andersson har valts av riksdagen med förutsättningen att hon fortsatt ska leda en koalition med dem. MP röstade grönt till henne. Det bräckliga regeringsbygget faller ihop som ett korthus utan dem.

 

4. Omröstning om Bolunds framtid. Innan Miljöpartiet hann hota med att hoppa av regeringen meddelade SD-ledaren Jimmie Åkesson att han tänker väcka misstroende mot klimat- och miljöministern om han sitter kvar i nästa regering.

Åkesson motiverade inte sitt och SD:s beslut med annat än att de saknar förtroende för Per Bolund.

Det var alltså kaos i morse och det kan bli kaos igen.

Magdalena Anderssons första timmar som statsminister måste liknas vid en mardröm.

Överhängande hot om att få budgeten nedröstad. Hot om att Miljöparitet lämnar regeringen innan den ens presenterats. Hot om att vice statsminister Per Bolund röstas bort av en majoritet i riksdagen.


Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Demoskops undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällsfrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.