Sensationell kovändning av LO

Att bekämpa lönesänkningar har varit en del av LO:s dna.
Inte nu längre.
Nu vill Sveriges mäktigaste fack sänka lönerna med förslag som liknar Alliansens.

Karl-Petter Thorwaldsson.

Den som söker på sänkta löner på LO:s hemsida blir rikligt belönad. I ett otal artiklar, tal, informationsfoldrar går företrädare för den fackliga centralorganisationen till storm emot idén om att sänkta löner skulle lösa några som helst problem.

I en debattartikel skriver exempelvis två av LO:s ekonomer att lägre löner har en mycket begränsad jobbpotential: ”Orsaken är att det krävs kraftigt sänkta lönekostnader, ner till nivåer som det knappast går att leva på, för att sänkta löner ska ge effekt på sysselsättningen för nya på arbetsmarknaden”.

I en broschyr riktad till yngre på arbetsmarknaden slår de fast att ”lägre löner löser inget”.

LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson raljerade sitt senaste 1 maj-tal raljerade över direktörer och borgerliga partier, som han uttryckte det, hade mage att kräva sänkta löner.

”Men det stämmer inte att sänkta löner ger fler jobb. Det stämde inte 1879, inte 1908, inte 1909, inte på 60-talet, inte på 90-talet. Och det stämmer inte idag”, sade han. Klarspråk skulle man kunna säga.

Men nu har LO ändrat sig – radikalt. Nu vill Svenskt näringslivs motpart förhandla med arbetsgivarna om något som de kallar ”utbildningsjobb” som under en begränsad period kan utföras till löner som är lägre än kollektivavtalets.

Hur länge lönen kommer att vara lägre kommer, enligt LO-ordföranden, variera mellan olika branscher. Men tanken är att den ska gälla till personen som gått utbildningsjobbet nått samma kompetens som sina arbetskamrater.

Sänkta löner har länge varit en av de hetaste politiska potatisarna. Lätt förenklat är den röda sidan emot medan den blå är för. Därför är det något av en sensation att förslaget stöds av arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) som är beredd att göra vad som krävs för att det ska förverkligas.

Än mer sensationellt är att LO:s förslag är snarlikt det som flera av partierna i Alliansen presenterat. Exempelvis vill Moderaterna ha en ny anställningsform som heter ”första jobbet-anställning” under 1,5 år som ska kombineras med utbildning. De räknar med att det ger lägre lön än andra anställningar och kompletterar därför med ett ”första jobbet-avdrag” som ska ge mer pengar i plånboken till den enskilde.

Centerpartiets variant heter ”ingångsjobb” med betydligt lägre ingångslöner än i dag. Som motprestation är partiet berett att sänkta både inkomstskatten och arbetsgivaravgifterna.

LO vill också att grundskolan blir obligatorisk för nyanlända som inte gått dem. Där har de stöd från Moderaterna som föreslagit utbildningsplikt för samma grupp.

LO:s kovändning kan lösa upp de knutar som hittills hindrat parterna från att komma överens om fungerande sätt att slussa in nyanlända på arbetsmarknaden. Jag skulle vilja påstå att det är ungefär så här det kommer att bli. Med uppbackning från Svenskt näringsliv, TCO och de största partierna vore det konstigt om det inte genomfördes i någon form.

Men för att det ska vara möjligt att leva på den lägre utbildningslönen kommer det sannolikt att krävas skattesänkningar i de aktuella inkomstlägena. Men det talar både LO och regeringen tyst om.

LO:s helomvändning - så här tycker de nu

Utbildningsjobb ska införas sedan parterna på arbetsmarknaden kommit överens. Det ska gälla nyanlända mellan 25 och 45 som saknar gymnasieutbildning.
Utbildningsjobben ska ge lägre lön. Hur mycket lägre avgörs i förhandlingar.
Den lägre lönen ska gälla tills löntagaren har samma kompetens som sina arbetskamrater.
Medan man har utbildningsjobb ska man plugga vid sidan av i den reguljära vuxenutbildningen. Gärna även kväller och helger.
Grundskolan ska vara obligatorisk för nyanlända som inte gått motsvarande utbildning.
Målgruppen omfattar 50 000 personer.

LÄS OCKSÅ:

Nya asyl-Sverige: Härifrån kommer flyktingarna nu – och så många får stanna


Gör din röst hörd – gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka här för att läsa mer och gå med!