Tala ur skägget - annars blir folk nervösa

Alla råd måste vara superkonkreta

Jag har ett gott råd till Folkhälsomyndigheten – tala ur skägget.

Människor är vilsna. Alla besked måste vara konkreta. Annars blir det förvirrat.

Folkhälsomyndighetens chef Johan Carlson hade under tisdagens presskonferens tillsammans med socialminister Lena Hallengren (S).

Han berättade att från och med i morgon är det bordsservering som gäller på barer, kaféer, restauranger, nattklubbar med mera.

Myndigheten har hela tiden sedan coronautbrottet blev akut haft en rak linje. Träffa så lite folk som möjligt. Påbudet om bordsservering, och större utrymme mellan borden än vanligt är ett led i den strategin. Ingen trängsel vid bardisken eller i matkön är optimalt.

Själv tyckte jag inte att det var särskilt svårbegripligt, men det tycks det ha varit. Frågorna hopade sig

Hur är det med hämtmaten? Får man sitta 20 vid ett bord? Kan man gå fram till bardisken och beställa en öl? Bufféernas tid, är den förbi?

Av detta har jag dragit följande slutsats. Om personalen på Folkhälsomyndigheten är slutkörd blir man inte förvånad.

Men vi är trötta lite till mans. Det tar på krafterna att oroa sig.

Därför är det extra viktigt att informationen, inte bara från Carlsson och hans personal, är klar och tydlig. Viktigare än vanligt. Annars blir det förvirring.

Egentligen gillar jag Folkhälsomyndighetens allmänna filosofi. Nämligen att folk kan tänka själva när de fått basfakta serverade. Tvätta händerna. Stanna hemma om du är sjuk. Håll avstånd till andra människor.

Men just nu tycks det inte gå hem, i alla fall inte hos alla. Spetsigare pekpinnar efterfrågas.

För övrigt krävs inte bordsservering för hämtmat. Man kan stå och vänta.

Johan Carlson, Folkhälsomyndigheten.

Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällefrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.