Det blir Lööfs sista val som partiledare

C har målat in sig i ett hörn – oron sprider sig

Valet i höst blir med stor sannolikhet det sista för Annie Lööf som partiledare.

Centerpartiet har målat in sig i ett hörn.

En nytändning förefaller ligga långt borta. Partiet behöver ny kraft.

Det är snart elva år sedan underbarnet Annie Lööf, 28, valdes till Centerns tredje kvinnliga ordförande.

Hon tog genast plats i regeringen, på den tunga posten som näringsminister. Den borgerliga alliansen var inne på sin andra mandatperiod och det mesta såg ganska bra ut för Centern. Då.

I dag är läget inte riktigt lika ljust. Rättare sagt är det ganska dåligt.  

• Centern har spelat en central roll i svensk politik under större delen av 2000-talet. Partiet drev på för att grunda den borgerliga Alliansen 2004 och redan två år senare bildade de fyra partierna en regering som satt i åtta år.  

• Centern fick tillbaka sitt strategiska inflytande sedan Alliansen splittrades efter valet 2018. Tillsammans med Liberalerna slöt de det så kallade Januariavtalet med S- och MP-regeringen. Även det avtalet låg Centern bakom, och det gav dem ett inflytande långt över deras storlek.

Men sedan även Januariavtalet föll har Centerns inflytande begränsats kraftigt. Dessutom faller stödet för partiet. Det finns ingenting som är lika dåligt för humöret och sammanhållningen i ett parti som det. Var för sig är tillräckligt illa. Dubbelt upp är inte en dödscocktail men nästan.

Annie Lööf har målat in Centern i ett hörn. Hon vill inte ge inflytande åt Sverigedemokraterna och kan därför inte samarbeta med något av de fyra partierna i högeroppositionen; M, KD, L och SD.

Men hon vill inte heller samarbeta med det andra ”ytterkantspartiet”, för att uttrycka sig som Lööf, nämligen Vänsterpartiet.

 

Kvar står två partier, Socialdemokraterna och Miljöpartiet om de finns kvar i riksdagen efter valet. Som det ser ut just nu skulle en sådan regeringskoalition eller samarbete samla färre röster än de fyra högerpartierna och alltså ha ganska svårt att hävda sin politik i riksdagens omröstningar.

Till det ska läggas en tveksamhet att liera sig för mycket med Socialdemokraterna. Borgerliga väljare, och det är dem som Centern är med och slåss om, gillar inte för intimt samröre med Socialdemokraterna. Det är en avoghet som delas av många aktiva i Centerrörelsen.

För att på nytt skaffa sig makt och inflytande behöver Centerpartiet alltså byta strategi.

Men hur ser den ut? Ingen vet. Läget är låst. Centern står och stampar.

Oviljan att samarbeta med både SD och V har målat in Centern i ett hörn, skriver Lena Mellin.

Annie Lööf har varit en framgångsrik partiledare. I de fyra val, två riksdags- och två EU-val, som hon lett Centern har stödet ökat i tre. Resultatet i riksdagsvalet 2018 var det bästa på trettio år.

Men just nu ser det alltså inte ut som valet i höst blir en ny framgång. För närvarande spelar inte Centern någon framträdande roll i den svenska politiken och det är svårt att tro att de kommer att göra det igen före valet.

För att leda in partiet på en ny bana krävs ny kraft. Och det är svårt att se att partiordföranden Annie Lööf eller partisekreteraren Michael Arthursson skulle mäkta med det.

Arthursson har suttit ännu längre än Lööf. Båda har åren i Alliansen och som samarbetsparti i sin historiska ryggsäck. Att kräva ännu ett nytänk av dem vore sannolikt att begära för mycket.

 

Personalomsättningen på partikansliet är ett uttryck för att medarbetare inte tror de kommer att få valuta för nedlagt jobb, karriär alltså. Men sannolikt också för att ledningen tar ut en del av frustrationen för uteblivna framgångar på de anställda.

Höstens val blir med stor sannolikhet Annie Lööfs sista som partiledare. Få orkar mer än tio år men tioårsjubiléet firade hon redan i september.

Gå med i Iniziopanelen hos Demoskop – och gör dig hörd!

Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.