HD prövar utlämning till Kina

En liten man med yviga gester och bestämd röst. 
Kinas kanske mest eftersökta person kämpade i dag för sitt liv i Högsta domstolen i Stockholm.

Har denne 55-årige man fog för sin rädsla? Riskerar han att bli torterad och dödad om han lämnas ut till Kina? Eller går det att lita på Peking, som har försäkrat att rättegången blir rättvis och mänskliga rättigheter respekterade?

Det är denna fråga som domarna på Riddarhustorget ska besvara. De har under sina år i juridikens finrum tampats med såväl enklare som svårare frågor än denna, men det tillhör inte deras vardag att sätta tänderna i ett mål som har väckt betydande internationell uppmärksamhet och som har följs av diplomater, jurister och människorättsaktivister inom och utanför Europa.

Dök upp i Sverige med köpt identitet

Mannen är misstänkt för att förskingrat motsvarande 100 miljoner kronor under sin tid som chef för ett statligt kinesiskt företag inom spannmålsindustrin. 2011 flydde han från Kina, greps i USA, släpptes och dök upp i Sverige under en identitet han köpt på någon paradisö.

Här greps han för ett år sedan på begäran av Kina, en halvhjärtad svensk förundersökning inleddes och lades ner och efter ett år i svenskt häkte ska nu rättslig slutpunkt sättas.

Kriminalvårdens transport har svårt att tas sig igenom den smala grinden: Bondeska palatset uppfördes i mitten på 1600-talet och den tidens arkitekter hade annat att tänka på än stora motordrivna fordon. 

Har hört Kina lova att inte avrätta honom

Riksåklagaren, företrädda av kammaråklagare Leif Görts och Ashraf Ahmed, inledde med ett anförande som den välvillige betraktaren skulle beskriva som rappt och den elake som uppgivet.

Den kinesiska lagen, berättade de, innehåller garantier för rättssäkerhet. Tortyr är förbjudet. Visst, dödsstraff förekommer, men kineserna har lovat att inte avrätta just denne man.

I varje fall har de hört att Kina har lovat det. Men någon garanti har de själva inte sett skymten av. "Det får bli en fråga för regeringen". 

Ja, ni hör hur det låter. Åklagarna var inte helt bekväma när de argumenterade för att det var möjligt att lämna ut en person misstänkt för grov brottslighet till det land i världen som avrättar flest människor.

”Är rädd för att bli förolämpad”

Förmiddagen kom och gick och advokat Henrik Olsson Lilja försökte få sin klient att redogöra för sitt politiska engagemang. 

Denne var dock mer intresserad av att berätta att kinesisk polis besökt honom i svenskt häkte, fotograferat honom och gett bilderna till kinesisk tv som sedan skandaliserade honom.

Armarna for ut i gester, talet var bullrigt, kontrasten mot den kvinnliga tolken, lågmäld, närmast försynt, var påtaglig.

– Är du rädd för att bli avrättad, ville advokaten veta. 

– Det finns ett talesätt på kinesiska. Du får döda en man, men inte förolämpa honom. Jag är rädd för att bli förolämpad, svarade mannen.

Nej, denne säregne person är inte en försvarsadvokats enklaste uppgift.

Eftermiddagen var enklare att hantera. En juridikprofessor i London som specialiserat sig på mänskliga rättigheter i Kina samt en engelsman som har torterats i kinesiskt fängelse vittnade. 

Vittnesmål som inte var smickrande för Kina.

Om Högsta domstolen säger ja till utvisning hamnar frågan på regeringens bord. Då kan det sluta hur som helst. Politiska påtryckningar kommer inte att saknas. 
En huvudvärk som jag misstänker att statsminister Stefan Löfven gärna slipper.

Men jag skulle bli förvånad om justitieråden kommer fram till någonting annat än att det inte går att utvisa honom. 

Svensk lag är tydlig. Det finns ett absolut förbud mot att utvisa personer som riskerar tortyr eller dödsstraff. Och kinesiska löften är inte mycket att luta sig mot i detta sammanhang.

När allt var sagt och gjort leddes mannen ut av kriminalvårdens vakter och nerför trapporna. Besked om sin framtid får han om några veckor. 

Han skrek någonting. ”Jag har bevis”, översatte en tolk.

Grindarna öppnades och med minsta möjliga marginal tog sig transporten ut.