Bolund tycker vi köper för mycket kläder

Språkrörets debut i Almedalen får klart godkänt

VISBY. I genomsnitt använder vi våra kläder tio gånger innan de åker in i garderoben eller ner i soptunnan.

Det är inte klokt tycker nya MP-språkröret Per Bolund som tycker att vi ska hyra mer.

Ja, varför inte.

Finansmarknadsminister Per Bolund valdes till språkrör för Miljöpartiet för mindre än två månader sedan.

Hans debutanttal i Almedalen, som också inledde årets politikervecka i Visby, måste klassificeras som bra. Jag skulle till och med vilja säga det bästa MP-talet på många år från Almedalsscenen.

Visst, Per Bolund var lite nervös. Men det har man rätt att vara första gången.

Varför var det bra? Skälen är flera.

För det första talade han om klimat och miljö. Det är inte bara ett ämne som biologen Bolund kan. Utan också den fråga som Miljöpartiet har högst trovärdighet i av alla parter. Rätt valt ämne alltså.

För det andra höll han sig till ämnet, förutom en liten utvikning på slutet om rätten för alla att vistas i Almedalen. Det var också rätt. Har man något att säga ska man säga det rejält.

Det tredje skälet till att Per Bolund var bra var att han dels målade upp en hotbild – men också kom med konkreta förslag till lösningar.

Den biologiska mångfalden är hotad. Exempelvis är en miljon arter av totalt åtta hotade. Dör de ut påverkas människan. Grönlandisen smälter snabbare än någon kunnat förställa sig och havsnivån kan höjas med upp till sju meter. Hur många kuststäder klarar det?

Men det finns alltså hopp. Inte bara enligt Per Bolund utan också enligt många andra. Vi kan överge fossila bränslen, vi kan leva lite mer återhållsamt.

Bolund använde vår konsumtion av kläder som exempel. Vi köper ett nytt plagg i veckan eller 14 kilo om året.

I genomsnitt använde vi dessa nyinköpta kläder tio gånger innan de hamnar långt bak i garderoben – eller i värsta fall i soporna.

Om man till det ska lägga att det krävs 7 500 liter vatten för att tillverka ett par jeans inser man att något är galet. Så går det inte att fortsätta, i alla fall inte om man inte ens använder kläderna.

Bolund vill att vi hyr mer, särskilt sällan använda kläder:

– Varför är det självklart att hyra vår skidutrustning men inte våra skidkläder, frågade han retoriskt.

Det kan man undra.

Miljöpartiet ligger dåligt till i opinionsmätningarna och höll på att åka ur riksdagen i valet i höstas.

Det berodde dels på att partiet splittrat sitt buskap för mycket. Ena dagen var det skola, nästa dag något annat.

Men också på att det framstod som om Miljöpartiet aldrig kunde vinna en enda dragkamp inom regeringen i miljöfrågan. De fick däng om Bromma, om Förbifart Stockholm och en hel del annat.

Ska de få väljarna att hitta tillbaka är Bolunds väg den rätta. Hålla sig till klimatet, inte ägna sig åt domedagsprofetior utan säga att det finns tid att agera för den som är snabb och, inte minst viktigt, peka på möjliga konkreta vägar att gå.

Per Bolund har anledning att vara nöjd med sin debut i Almedalen.

Talet i korthet

Känsla: Ja, det håller visserligen på att gå åt helvete men vi kan klara det.

Humor: Tyvärr inte

Attacker: På Moderaterna och Kristdemokraterna. Men ingen hvuudfråga i talet.

Nyhet: Fossilfria transporter i Sverige 2030.

Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.