Väljarna ger regeringen godkänt för krisjobbet

Stödet för hela oppositionen minskar i ny mätning

Svenska folkets betyg på regeringen och deras partners insats mot coronakrisen är godkänt – och kanske lite till.

Stödet minskar för hela oppositionen. Medan det ökar för nästan alla januaripartier.

Dagens mätning från Aftonbladet/Demoskop är den första sedan coronakrisen blev akut i mitten av mars.

Tendensen är entydig. Stödet för oppositionen, som var synnerligen aktiv under årets första månader, minskar över hela linjen.

Allra mest minskar stödet för Vänsterpartiet. Förklaringen till det är den kraftiga ökningen av stödet för Socialdemokraterna. Dessa partier är något av kommunicerande kärl. Lite tillspetsat kan man säga att går det bra för det ena går det sämre för det andra av de båda partierna.

Men även stödet för det som kallas ”det högerkonservativa blocket”, det vill säga Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna, minskar också.

 

Sedan i januari förra året samarbetar fyra partier om den ekonomiska politiken. Det är regeringspartierna Socialdemokraterna och Miljöpartiet samt Centern och Liberalerna.

Till skillnad från de fyra partier som står vid sidan av den akuta krisbekämpningen ökar stödet för alla partier bakom Januariavtalet – utom ett. Det är Liberalerna.

Det innebär att svenska folkets betyg på krisbekämpningen, åtminstone fram​ till nu, måste betraktas so​m godkänt​. Eller kanske till och med lite till.

Stödet för Socialdemokraterna tar ett rejält skutt uppåt men ligger fortfarande under det rekordlåga valresultatet från 2018. Men skillnaden mellan valresultatet och noteringen i dagens väljarbarometer är bara 0,4 procentenheter.

Även stödet för Centern ökar och kan bero på att partiets ekonomiska talesperson Emil Källström gått genom rutan under de många presskonferenserna om nya stödpaket.

Det är inte ovanligt att omfattande, djupa kriser gynnar sittande regering, skriver Aftonbladets Lena Mellin.

Miljöpartiet ligger åter på 4-procentsspärren vilket kanske inte är så mycket att yvas över. Men ibland får man glädjas över det lilla och det får MP göra just nu.

 

Liberalerna tycks vara ett hopplöst fall. Partiledarbytet till Nyamko Sabuni för tio månader sedan har inte gett något lyft. Det har inte viruskrisen heller, trots trägna försök av partiets ekonomiska talesperson Mats Persson att ställa sig mitt på scenen. Det har inte gett någon utdelning.

Det är inte ovanligt att omfattande, djupa kriser gynnar sittande regering. Så var fallet exempelvis under finanskrisen som inleddes 2008. Stödet för den dåvarande regeringen och förtroendet för statsminister Fredrik Reinfeldt (M) nådde nivåer som ingen annan partiledare varit i närheten av, varken tidigare eller senare.

Men det förutsätter att väljarna tycker att regeringen sköter sitt jobb bra, att de gör det som krävs och visar prov på gott handlag.

Motsatsen är rena döden för den sittande regeringen. Den dåvarande S-regeringens hantering av tsunamikatastrofen 2004 är ett exempel på det. Väljarna tyckte att den dåvarande S-regeringen skötte det illa och två år senare fick den vinka adjö. Väljarstödet för en ny period vid makten räckte inte till.

Regeringen, och dess samarbetspartier, har gynnats av coronakrisen. Men det beror inte på att de haft tur. Utan för att människor tycker att de hittills har gjort ett gott jobb.

PODD Så kommer corona påverka svensk politik

I det här avsnittet av Aftonbladet Daily pratar vi om hur regeringen och Stefan Löfven hanterar coronakrisen. Vad innebär krisen för det politiska läget och hur ser Sverige ut när krisen är över? Gäst: Lena Mellin, inrikespolitisk kommentator på Aftonbladet.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällefrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.