Väntat att ”Kulturprofilen” fälldes – men hur blir det i hovrätten?

Jean-Claude Arnault kommer att överklaga fängelsedomen

Det var väntat att Jean-Claude Arnault både fälldes och friades för våldtäkt.

Förra veckans beslut om häktning var en tydlig indikation på hur tingsrätten resonerade.

Nobelveckan kunde ha börjat bättre.

I dag riktade världens blickar mot Stockholm och Karolinska institutet och Nobelförsamlingen, som i år gav nobelpriset i medicin till forskarna James P Allison och Tasuku Honjo för banbrytande rön inom cancerbehandling.

En halvtimme innan tillkännagivandet föll den juridiska domen i ett ärende som har lämnat Svenska Akademien i solkiga ruiner, oförmöget att dela ut det tyngsta priset av dem alla, om bara för i år eller för all framtid återstår att se.

Helt lätt att hänga med i alla dessa nobelrelaterade nyheter tycktes det inte ha varit för den internationella pressen: BBC twittrade att Jean-Claude Arnault var en av två pristagare i medicin.

Att denne man, i medier ofta benämnd som ”Kulturprofilen”, fälls för en av de två våldtäkter som åklagare Christina Voigt påstått att han har gjort sig skyldig till är ingen sensation.

Förra måndagens häktningsbeslut talade just detta språk. Stockholms tingsrätt meddelade att frihetsberövandet av Arnault grundade sig på det brott han nu fälls för.

I domen utvecklar rätten sina tankegångar. Kvinnan som anmälde Arnault har gjort ett trovärdigt intryck. Hennes berättelse under förhandlingen var noggrann, detaljerad och verkade inte vara överdriven.

Hennes berättelse stöddes dessutom av sex vittnen, varav två är läkare, som utan undantag gjorde ett trovärdigt intryck på rätten.

Det har i medier påståtts att en läkarjournal innehållande anteckningen ”sexuell relation med våldsinslag” skulle vara ett viktigt bevis. Så är inte fallet. En sådan relation kan ju i allra högsta grad vara frivillig.

Läkaren har emellertid vittnat om att kvinnan i terapi berättat om att hon med våld tvingades ge oralsex. Tingsrätten anser att tillförlitligheten i vittnesmålet inte förtas av anteckningen.

Så långt går domstolen på åklagarens linje. Men Arnault var även åtalad för att efter att ha tvingat till sig oralsexet utnyttjat kvinnans hjälplösa tillstånd till att genomföra ett vaginalt samlag.

Domstolen gör en annan bedömning än åklagaren. Såsom lagen var formulerad då händelsen inträffade rörde det sig inte om våldtäkt.

Dessutom åtalades han för ytterligare en våldtäkt vid ett annat tillfälle. Även den gången ska han ha utnyttjat hennes hjälplösa tillstånd. Kvinnan har sagt att hon sov. Men tingsrätten ansåg inte sömnen vara bevisad och friar därför Arnault.

Ansökan om konkurs, ratfylleri, umgänge med barn.. ljustavlan i entrén i Rådhuset berättade även denna måndag om tragedier, bagateller och tvister som inte gått att lösa utan juridikens inblandning.

Gudrun Antemar, lagman och chef för Stockholms tingsrätt, en mycket rutinerad jurist som bland annat varit generaldirektör för Ekobrottsmyndigheten och riksrevisor, förklarade under en föredömligt effektiv presskonferens strax efter att domen meddelats hur hon och de tre nämndemännen resonerat.

Om gärningarna som Arnault friades för hade skett efter den 30 juni 2013, då våldtäktsbestämmelsen utvidgades och kom att gälla även situationer då ett offer är för rädd för att kunnas värja sig, hade utgången möjligen blivit annorlunda.

Reportrarna ställde upp sig på rad för att ställa sina frågor, lagman Antemar svarade pedagogiskt, BBC upptäckte sitt misstag och skickade ut en rättelse och vakter såg till att kopior på domen räckte till hela pressuppbådet.

Arnault kommer att överklaga. Kanske kommer han att frias. Kanske döms han till ett hårdare straff än de två år han fick i dag. Kanske landar hovrätten i samma slutsatser som tingsrätten gjorde.

Domen är välskriven och väl avvägd, men sista ordet i detta mål är inte sagt.