Vi behöver svaret på en grundläggande fråga

Varför ökar smittan trots alla restriktioner

Svaret på en grundläggande fråga saknas. Varför ökar smittspridningen trots alla restriktioner?

Är det så enkelt att folk struntar i att uppföra sig som de ska? Eller kan det vara så att viruset inte längre uppför sig som vi tror?

Finansminister Magdalena Andersson varnar för att det finns en hög risk för en tredje våg av coronasmittan. Regering och riksdag förlänger stöden till företagen till och med juni.

Parallellt har restriktionerna successivt skärpts sedan i mitten av november. Praktiskt taget varje vecka rekommenderas, eller anbefalls, en ny inskränkning av den rörelsefrihet vi tidigare varit vana vid.

I Region Gävleborg rekommenderas sedan i dag munskydd inomhus då närkontakt med andra människor under längre tid inte går att undvika, exempelvis på jobbet.

I Västra Götaland återinförs hemundervisning för elever i högstadiet och gymnasiet, Region Skåne gör samma sak, i alla fall under en vecka. Sedan ska en tredjedel av eleverna kunna få komma till skolan enligt ett rullande schema.

 

Mellan vecka fem och sex ökade smittspridningen i Region Stockholm med 24 procent. Larmklockorna klämtade. När de nya siffrorna, först veckan därpå, presenterades på tisdagen visade det sig att läget blivit ännu värre. Antalet smittade hade ökat med 27 procent.

Nu blir det fjärrundervisning för högstadierna och gymnasierna veckan efter sportlovet även här. Munskydd ska helst användas även på jobbet om det inte går att hålla avstånd. Liksom i kollektivtrafiken, alltså även utanför rusningstid.

Men restriktionerna tycks inte bita. Smittspridningen gick ner ett tag men ökar igen sedan några veckor.
 

Den centrala frågan är alltså varför smittspridningen ökar trots alla restriktioner. Beror det på att vi skiter i restriktionerna?

Det finns en del som talar för det. Exempelvis har mobiloperatörerna noterat att resandet i Stockholmsområdet ökar. Det kan bero på att fler åker till jobbet – ett av de vanligaste ställena för smittspridning. Företaget Skistar har bett flera medarbetare att lämna bolagets anläggningar i Sälen sedan de deltagit i otillåtna fester. De är bombsäkert inte de enda som gjort det.

Eller beror det på att viruset uppträder på annat sätt än vi tror? Än lever åtminstone jag i föreställningen att droppsmitta är den normala, och förhärskande, smittvägen. Eventuellt i kombination med spridning via aerosoler.

Men har det listiga viruset funnit nya vägar? Jag vet såklart inte, jag skulle bara vilja ha ett svar. Eller flera, om så krävs.

Eller kan det vara en kombination mellan slapphet och nytt virusbeteende?Jag vill gärna veta.

Björn Olsen, professor i infektionsmedicin, och känd för att ofta gå på tvärs, tror att det går att pressa ner smittspridningen mer än vi gör i dag.

Ett sätt är det som Nya Zeeland ägnat sig åt med stor framgång. Man smittspårar bra och isolerar.

Jag har som sagt inga svar, jag är ingen läkare. Däremot tycker jag att det verkar uppenbart att de nuvarande svenska restriktionerna inte är särskilt framgångsrika. Och skulle alltså vilja veta varför det är så. Beror det bara på slapphet och ohörsamhet eller finns det ytterligare anledningar?

– Vi befinner oss i slutet av ett maratonlopp. Vi är trötta, sade Maria Rotzén Östlund, smittskyddsläkare i Region Stockholm.

Det är vi många som kan skriva under på.
 


Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Demoskops undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällsfrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.