Hushållens ekonomi nafsar Svantesson i hasorna

Elisabeth Svantesson ser allt mer ut som en finansminister som reagerar istället för att agera.

En bild som rimmar illa med den moderata självbilden.

Detta samtidigt som matpriserna rusar uppåt och slår nya dystra rekord.

Till och med moderater vet att de har en något uppblåst självbild. Eller som de själva beskriver sig i sin valanalys: det ligger inte för moderater att vara ödmjuka.

Det är ingen som har sagt att det är en lätt situation att vara finansminister i Sverige idag. En stundande lågkonjunktur och hushåll som är i ekonomisk stress. Samtidigt en inflation som inte går ner trots att Riksbanken chockat svenska folket med kraftigt ökade räntor och boendekostnader.

Det är historiskt dyrt att köpa mat i Sverige och det kommer allt fler rapporter om hur människor inte har råd att äta och inte har råd att äta nyttigt. Skolor larmar om barn som kommer hungriga på måndagar och som äter extra mycket på fredagar för att klara helgen. Ensamstående föräldrar med låga inkomster är extra utsatta.

Oppositionen har sprutat ur sig förslag på hur de mest utsatta hushållen kan stöttas.

Bara i veckan föreslog Socialdemokraterna att det tillfälliga bostadstillägget till barnfamiljer förlängs. Bostadstillägget infördes av den tidigare S-regeringen och har förlängts redan en gång av den nya borgerliga regeringen. Som det ser ut nu ska det gälla fram till sommaren.

Centerpartiet har föreslagit en krispaket för barnfamiljer, Vänstern vill ha pristak på basvaror och Miljöpartiet har i veckan föreslagit att alla barn i skolan ska få gratis frukost. MP har också tidigare föreslagit sänkt matmoms och höjda barnbidrag.

Finansminister Elisabeth Svantesson (M).

Svantessons dilemma

Just nu sitter Tidöavtalets partier och förhandlar om den vårändringsbudget som ska presenteras i mitten av april. I förhandlingarna ska inga ytterligare stöd till de familjer och hushåll som har det svårast ligga på bordet, men inget är skrivet i sten enligt finansministern.

Moderaternas självbild är att partiet är en trygg hamn i den ekonomiska krisens stormande hav. Den grundar sig i finanskrisen 2008-2009 där Sverige under en moderatledd regering navigerade skickligare än många genom den ekonomiska turbulensen. Det har också satt avtryck hos väljarna där Moderaterna under lång tid åtnjutit förtroende i frågan om ekonomin.

I söndags föreslog Vänsterpartiet att regeringen skulle kalla de stora matföretagen på möte för att diskutera matpriserna. Några dagar senare kallade Svantesson matföretagen till Rosenbad.

Elisabeth Svantesson har stora utmaningar som finansminister med en alltför hög inflation och en stundande lågkonjunktur. Men just nu ser det mer ut som att oppositionen driver regeringen framför sig än att regeringen som styr. Det går inte ihop med den moderata självbilden som partiet har av sig själva som det säkraste kortet i en ekonomisk kris.