Den ryske soldatens lättvindiga inställning till kärnvapen

Den ryske soldaten Mikhails lättvindiga inställning till användning av kärnvapen är skrämmande. Men kanske inte förvånande.

Han låter som ett eko av den ryska ledningen med Vladimir Putin i spetsen där kärnvapen framställs som ett av många användbara vapen i verktygslådan.

Det är sällan vi hör ryska soldaters röster om kriget, bortsett från de rena propagandainslagen som rysk teve producerar. Därför är det inte ointressant att lyssna till hur 34-årige Mikhail resonerar även om det är svårt att veta om han uttalar sig utan att det finns några befäl eller propagandamakare i bakgrunden.

Själv motiverar han sin vilja att medverka i Aftonbladet med att han inte bryr sig. Han räknar ändå med att vara död inom några månader.

Det mesta han säger känns som vanliga soldatfloskler. Som ”vi vill inte döda, vi vill vinna” och ”om inte du dödar fienden så dödar han dig”.

Men precis som Putin, den som startade kriget, är Mikhail väldigt snabb med att vifta med kärnvapenhotet.

– Nato kan inte vinna det här kriget, hävdar han. Vi är kärnvapenmakt nummer ett. Inte nummer två. Nummer ett.

Därefter låter han som ett skrämmande eko av den ryske presidenten.

– Om ni säger att ni tänker attackera oss så använder vi bara våra kärnvapen.

Han gör en kort men effektfull paus.

– Så dör vi alla, säger han med ett fatalistiskt leende.

Man kan tänka sig att Mikhail är hjärntvättad av rysk propaganda eller så ger han bara uttryck för den allmänt vårdslösa inställning till kärnvapen som verkar vara utbredd i åtminstone delar av det ryska samhället.

Den ryske soldaten Michails

PLUS: Så farligt blir det för Sverige – utanför Nato


Putin.

Hot är självklara

Västerländska korrespondenter i Moskva beskriver hur gästande militära och politiska experter i ryska tv-talkshows pratar om kärnvapen som om det vore den mest naturliga sak i världen att använda dem. Som om det vore ett vapen bland många andra i Rysslands verktygslåda.

Den inställningen är antingen resultatet av Putins förtäckta, upprepade hot under flera år om att använda kärnvapen eller ett uttryck för en allmänt fatalistisk och oaktsam inställning bland ryssar till massförstörelsevapen. En inställning som kan sammanfattas i meningen "ska Ryssland gå under kan vi lika gärna ta resten av världen med oss".

Hot verkar vara en självklar del av Rysslands umgänge med omvärlden.

Boris Johnson avslöjar i en färsk intervju att Putin hotade honom personligen i ett långt telefonsamtal bara någon dag före krigsutbrottet när Johnson försökte förmå den ryske presidenten att avstå från våld.

– Jag vill inte skada dig Boris men det skulle bara ta några minuter att skicka iväg en raket, hävdar Johnson att Putin sa.

Enligt Johnson med lätt ton och ett leende på läpparna varför den brittiske premiärministern då inte uppfattade det som ett direkt hot även om han tyckte det var märkligt.

Putin inledde kriget med att vifta med kärnvapen när han deklarerade att den som försökte hindra Ryssland i kriget skulle mötas av ett svar som de aldrig tidigare sett.

Men successivt har västvärlden ökat sina vapensändningar till Ukraina till en nivå där man nu skickar avancerade stridsvagnar utan att Putin för den skull gjort allvar av sitt hot.

Boris Johnson med Zelensky. Johnson hotades av Putin.

Effekten Putin vill ha

Fortfarande är dock den stora frågan – och den stora rädslan – om det finns en punkt i kriget där Putin kan tänka sig använda kärnvapen.

Rädslan för att han verkligen är beredd att använda mindre, taktiska kärnvapen i Ukraina är vad som avhåller västvärlden från att ge Ukraina ännu mer avancerade vapen eller till och med gå in aktivt i kriget. Vilket givetvis är den effekt som Putin hoppas att hans hot ska ha.

Genom att hela tiden pendla mellan att hota med kärnvapen för att i nästa ögonblick säga att han inte tänker använda dem skapar han en osäkerhet om sina verkliga intentioner.

Propaganda är en oerhört central del av kriget. Hittills har Ukraina vunnit det kriget överlägset, åtminstone i väst.

Men i Ryssland är bilden den motsatta. Den ryska propagandan är lika intensiv som den är effektiv. Många ryssar stöttar kriget och tycker i likhet med soldaten Michail att Ukraina är en del av det ryska imperiet som Ryssland måste försvara.

Michail låter mer än lovligt naiv när han säger att bara ukrainarna kapitulerar så kommer de två sidorna att vara goda vänner igen på fem minuter.

Precis som många andra ryssar verkar han inte förstå att ukrainarna inte kommer att förlåta dem för kriget. Ryssland får betala ett högt pris för sin aggression.