Vi skulle kunna få en bättre poliskår – om politikerna bara ville

En treårig högskoleutbildning skulle ge oss en bättre polis.

Men den politiska majoriteten är dessvärre mer intresserad av orealistiska förslag om att snabbt utbilda tusentals nya poliser.

Polisförbundets ordförande Lena Nitz kräver i en debattartikel i dag att göra om polisutbildningen till en treårig högskoleutbildning.

Dagens skola, som omfattar fem terminer, varav sex månader utgör praktik, ska ersättas med en utbildning som leder till akademisk examen.

Det ett utmärkt förslag. En allt mer komplicerad och raffinerad brottslighet kan endast mötas med en kunnigare och mer analytisk poliskår. En högskoleutbildning skulle dessutom göra yrket mer attraktivt samtidigt som den akademiska titeln skulle bli ett argument i lönerörelsen.

Vem vet, kanske skulle rent av färre poliser hoppa av yrket om status och lön blev högre.

En utredning som presenterades för ett par år sedan kom fram till samma slutsats. I den påpekades även att en omgörning av utbildningen skulle ge polisstudenter möjlighet att studera vidare och forska, vilket även det skulle bidra till en förbättrad polis.

Särskilt mycket dyrare behöver det för övrigt inte bli för staten. Studenterna skulle med den nya ordningen inte få betalt av arbetsgivaren under praktiken utan få finansiera även den delen av utbildningen med studiemedel.

Regeringen, stödda av Vänsterpartiet, är för förslaget. Centerpartiet har ett kongressbeslut som stödjer, men partiledningen har tillsammans med övriga partier gjort tummen ner.

I stället framförs mindre genomtänkta förslag om att göra utbildningen kortare, vilket knappast skulle svara mot framtidens behov.

Att det behövs fler poliser råder det dock inga problem att nå politisk enighet om. Minns ni förra årets bisarra budgivning? 2500 nya poliser, ropade Liberalerna. KD synade och höjde till 3000. På den vägen fortsatte det tills dåvarande inrikesminister Anders Ygeman drämde till med 10 000 och gjorde alla mållösa.

Att ledarna för polisutbildningarna högljutt påpekade att det inte var möjligt att snabbt öka antalet poliser i den utsträckning som politikerna önskade var det inte många som lyssnade på.

Stillsamma påpekanden om att det under alliansen blev 4000 nya poliser utan att uppklaringsprocenten förbättrades vann inte heller gehör.

Det behövs tveklöst fler poliser. Men det vore inte dumt att det även fanns en politisk idé om vad de ska användas till. I avsaknad av en sådan kan även den mest välvilligt inställde betraktaren förr eller senare börja misstänka populism.

Det vore inte heller dumt om fler politiker lyssnade på vettiga och genomtänkta förslag om hur vi på sikt gör Sveriges största myndighet bättre.

Följ ämnen i artikeln