Historiska skiftet 30 år efter Berlinmurens fall

Nu skrivs ett nytt kapitel

Att en ny världsordning tog över när Berlinmurens föll för 30 år sedan stod klart för alla.

Nu är den på väg att ta slut.

När vi om några decennier ser tillbaka på historien tror jag vi kommer att se vad som markerade den tydligaste vändpunkten.

Den inträffade för några veckor sedan. Den väckte viss uppmärksamhet men jag tror inte det var så många som såg det som slutpunkt för världsordningen som tog vid efter kommunismens kollaps.

Symboliskt var den väldigt signifikant.

USA:s soldater i norra Syrien lämnade den bas varifrån de bedrivit kriget mot Islamiska staten i nära samarbete med de syriska kurderna. Deras fordonskonvoj möttes av arga kurder som kastade råa potatisar mot amerikanerna, upprörda över deras svek.

Bara timmar efter att amerikanerna lämnat basen intogs den av ryska soldater som ivrigt twittrade ut bilder från hur hastigt det amerikanska tillbakadragandet gått till.

USA drar sig bort från världen

Det var ingen Berlinmur som raserades men utan att ett skott avlossades så lämnade USA frivilligt ifrån sig en strategiskt viktig position till ärkefienden Ryssland. Tydligare än så kan det inte illustreras hur USA drar sig bort från världen och den traditionella rollen som supermakten med ett fast grepp om världsordningen.

Med Trump håller USA på att överge rollen som supermakt.

Under åtta år av krig har Syrien utvecklas till en konflikt där världens stora makter kämpar om inflytande. Vissa ser det som ett tredje världskrig.

Under president Obama undvek USA länge att bli indraget. Man ville inte hamna i ett nytt militärt dödläge som efter krigen i Irak och Afghanistan.

Men när Islamiska staten med sitt nybildade kalifat dök upp som en ny terrorstat kunde USA inte längre passivt se på. Obama tog initiativ till en internationell koalition för att besegra IS. En mindre styrka skickades till Syrien för att samla in viktig information och samarbeta med allierade på marken.

Greppet fungerade, inte minst tack vare kurderna som agerade som koalitionens marktrupper.

Den amerikanska militära närvaron tvingade ryssarna och alla andra att hålla sig på sin kant.

Agerar som en företagsledare

Även om redan Barack Obama ville minska USA internationella militära engagemang så har USA sedan andra världskriget aldrig haft en president som frivilligt gett upp amerikanskt inflytande och amerikanska muskler på världsarenan utan att strida för dem.

Trump ser inte den geopolitiska dimensionen av sina handlingar. Han tänker bara på att infria vallöften och han agerar som en företagsledare som inte vill lägga pengar på ”onödiga saker”. Han verkar inte ens uppfatta Ryssland som en motpart på den internationella arenan. En spelare med delvis helt motstridiga intressen. Eller så bryr han sig bara inte.

Det är en sak när den rådande världsordningen utmanas av nya spelare. Så skedde exempelvis den 11 september 2001 när al-Qaida attackerade USA i dess hjärta med ett antal spektakulära terrordåd.

Trojansk häst

Eller när gamla spelare som man trodde saknade militär förmåga plötsligt kvicknar till. Som när Ryssland invaderade Georgien 2008 och annekterade Krim 2014.

Vid alla dessa tillfällen utmanades den rådande världsordningen. Men USA gjorde tydligt motstånd.

Det är en helt annan sak när den som ytterst styr den rådande världsordningen självmant drar sig tillbaka och skapar ett maktvakuum som kan fyllas av den ordningens fiender.

Trump uppträder som en trojansk häst som saboterar det som varit den egna nationens och dess allierades rättesnöre under mycket lång tid. Han behandlar forna vänner som fiender och tvärtom. Han undergräver tilltron till USA:s pålitlighet som allierad.

Därför är liberala världsordningen akut hotad. Det är för tidigt att säga exakt vad som kommer i stället .

Bara att den nya ordningen blir långt mer instabil och med fler regionala maktcentra i stället för en supermakt som styr det mesta med hjälp av en grupp trogna allierade.