Trumps tomma hot – har själv mest att förlora på att stänga sociala medier

Om Donald Trump agerar som han brukar skulle han lämna Twitter.

Men då förlorar han med mindre än ett halvår kvar till presidentvalet sin främsta kanal till sina väljare och omvärlden.

Därför kan man nog se hans utspel om att stänga ner sociala medier som ett tomt hot.

Det verkar som alltfler håller på att förlora tålamodet med Donald Trump.

Den sociala medieplattformen Twitter har länge stått under hård press för att plocka bort uppenbara lögner som presidenten vräker ur sig på Twitter. Tillika karaktärsmord på politiska motståndare.

Bolagets linje har hela tiden varit att det är viktigt för världen att få en insyn i hur Trump resonerar. Därför vore det fel att censurera honom.

Trump har varit nästan lika viktig för Twitters genombrott som socialt medium som det varit som verktyg för den amerikanske presidenten.

Twitter har gett Trump möjligheten att få ut sitt budskap direkt till väljarna och till resten av världen. Utan några mellanhänder som kan rätta felaktigheter eller överdrifter. Trump har i praktiken styrt USA via Twitter.

Till en början förfärades de flesta över hans twittrande. Numera har en rad ledare och ministrar världen över tagit efter även om väldigt få använder kanalen så flitigt och på samma sätt som Trump.

Nu har Twitter för första gången försett två av hans tweets med en särskild varningsmärkning som påtalar att de faktamässigt inte är korrekta.

Det som till slut fick Twitter att agera var Trumps påståenden att ifall utökad poströstning tillåts i höstens presidentval kommer det ofelbart att leda till ett omfattande valfusk.

Varningstext

Den som klickar på varningstexten dirigeras vidare till en CNN-artikel med rubriken "Trump gör ogrundat påstående om att poströstning leder till röstfusk".

Utökad poströstning anses vara ett sätt att få fler att rösta i tider då många inte vill trängas i en vallokal med den smittorisk det innebär. Skälet till att Trump ogillar utökad poströstning är att det ökar risken att han förlorar mot demokraten Joe Biden. Med utökad möjlighet att poströsta ökar sannolikt valdeltagandet. Ett högt valdeltagande gynnar Demokraterna. Och tvärtemot vad Trump säger så finns det inga belägg för att poströstning skulle öka risken för valfusk.

Twitters aktion kan tyckas som en ganska mild tillrättavisning. Men det är faktiskt första gången någonsin som man ingriper mot Trumps misshandel av sanningen. Som symbol för en attitydförändring är Twitters aktion därför både efterlängtad och viktig.

Frågan är dock om det går att uppfostra presidenten till att bättra sig. Hans aggressiva sluggertaktik är ju själva grunden till att han kom till makten. Vad är Trump utan lögner, överdrifter och förolämpningar?

President Trumps reaktion när han får mothugg är nästan alltid att slå tillbaka stenhårt. Ett naturligt steg för honom vore att lämna Twitter. Men det skulle förmodligen skada honom själv mer än Twitter. Med bara ett halvår kvar till presidentvalet vore det ett riskabelt steg.

Visserligen finns det andra sociala medier att gå via men frågan är om det finns något som passar Trumps temperament lika bra som Twitter. Det är inte heller givet att han skulle kunna bygga upp samma enorma följarskara om han byter. 80 miljoner följer hans konto.

Inte blivit vald utan sociala medier

Nu hotar Trump, passande nog i en tweet, med att stänga ner sociala medier överhuvudtaget. Något han knappast har makten att göra. Men han kan säkert djävlas med Twitter och Facebook på andra sätt.

Tvärtemot vad Trump påstår så är det konservativa krafter som varit bäst på att utnyttja sociala medier för sina politiska syften. Utan genomslaget i sociala medier hade Trump aldrig blivit vald.

Han har själv mest att förlora på att stänga ner dem.

Men om Twitter fortsätter att förse presidentens tweets med varningsmärkning så riskerar presidentens budskap att undermineras. Vem, bortsett från hans mest trogna anhängare, kommer att tro på hans påståenden om det finns direktlänkar som motbevisar det presidenten säger?

Risken är att Trumps auktoritet undergrävs.

Twitters agerande kan ses som del i en större utveckling där Donald Trump tappar i stöd och respekt på grund av den pågående coronapandemin i USA. På ett sätt som aldrig tidigare har krisen blottat hans svaghet och brister som ledare. Även om viruset inte är presidentens fel så har hela hanteringen i USA har karakteriserats av kaos och saktfärdighet. Med 100 000 döda är USA det land som drabbats överlägset värst i absoluta tal. Därtill är arbetslösheten den högsta sedan den stora depressionen på 30-talet.

Även om allting inte går att skylla på Trump så är det han som ytterst får bära ansvaret.