Hejdå rödvinsvänstern - hej industrivänstern

Vänsterpartiets förnyelse är inte ett spel för gallerierna och från och med nu kommer partiets stöd att kosta, menar partiledaren Nooshi Dadgostar.

Dadgostar avslutade partiets kongress med ett valtal som riktade sig lika delar till vänsterpartisterna som till Socialdemokraterna. Vänsterpartiet ser sig inte längre som sossarnas dörrmatta, utan som den kaxiga lillasystern.

Det säger något om Vänsterpartiets nya identitet att partiledaren Nooshi Dadgostar skrattar bort frågan om det är okej för en vänsterpartist att äta kött och åka på charter.

Dadgostar och partiledningen vill sluta prata om identitetspolitik. De vill sluta prata om att människor behöver sluta flyga och sluta äta kött för att bidra till klimatomställningen. En vänsterpartist äter kött och potatis, flyger på charter och är besviken på Socialdemokraterna, tycker partiledningen.

Industrivänstern tar över

Efter helgens kongress där partiet röstade om sin valplattform, är det nu Dadgostars industrikramande Vänsterparti som går in i valrörelsen. Partiets förnyelse som Dadgostar kallar det, betyder ett Vänsterparti som sätter eld i baken på Socialdemokraterna i frågor som arbetarnas villkor, kontrollen över välfärden och industrins betydelse för klimatomställningen.

Men pånyttfödelsen som ett arbetarparti är inte helt smärtfri.

Nooshi Dadgostar avslutade partiets kongress.

De progressiva väljarna i städerna, de som tycker det är viktigt att prata om feminism, sluta äta kött för klimatets skull och flyga mindre, de är också vänsterpartistiska väljare och en betydande väljarbas. De här väljarnas har också andra alternativ, de kan bli de stödröster som Miljöpartiet desperat kan komma att behöva i höst.

Också internt hörs högljudd kritik mot partiledningens nya inriktning i klimatomställningen.

Framgångarna dämpar kritiken

För ett kämpande parti hade den här tydliga konflikten varit jobbig, men Vänsterpartiet är fortfarande uppfyllt av förra årets politiska framgångar.

De stoppade förslaget om marknadshyror och fällde januariavtalet. De fick förhandla höjda pensioner för att släppa fram Magdalena Andersson som statsminister under höstens regeringsbildning. Väljarna har belönat dem för detta med bra drag i opinionen och Nooshi Dadgostar är inte längre en okänd, ny partiledare.

Politiska framgångar enar ett parti, men finns det inre motsättningar kan det vända snabbt om partiet börjar tappa i opinionen.

Ödesval också för V

Nooshi Dadgostar kallar höstens val för ett ödesval, men partiledningen spelar ett högt spel med sin nya industrikramande och arbetarflörtande politik. För att Vänstern ska få inflytande behöver det blir en rödgrön regering, och det blir inte lättare för att V plockar väljare från Socialdemokraterna och riskerar att förlora andra till MP som kanske åker ur riksdagen.

Den vänsterpartistiska drömmen om att plocka över arbetarröster från SD till vänstersidan skramlar tom. De besvikna sossar som valt SD har i hög grad gjort det på grund av migrationspolitiken och inte för att kunna äta kött och potatis med gott samvete.