Hur svårt kan det vara att följa reglerna?

Livet blir trist men alternativ finns inte – så bit ihop

Smittspridningen ökar, fler regioner skärper restriktionerna och det är kö för att testa sig.

​Ledan infinner sig och många undrar vad de ska göra.

Följa reglerna. Hur svårt kan det vara?​

Fredrik Sund, infektionsläkare i Uppsala, verkade närmast desperat när han i förra veckan varnade för att Sverige befann sig i ”fritt fall” och att det behövs hårdare restriktioner. Han var inte ens främmande för utegångsförbud för att minska smittspridningen.

Sunds resonemang byggde på att människor visserligen känner till hur man bör bete sig under pandemin. Men struntar i det för att de tröttnat på hela situationen.

Är det verkligen så det ligger till? Min egen erfarenhet är att de flesta uppträder som de ska. Undviker trängsel till och med i de trängsta gångarna i livsmedelsbutiken, sitter på vartannat säte i bussen, ser ut som de ertappats mitt i ett väpnat bankrån vid en ofrivillig engångsnysning och släpper ingen innanför dörren.

Men det kanske inte är så. Min horisont är ju begränsad, observationerna få eftersom de bara kommer från en enda person. Men jag vistas dock i det som utpekats som bölden i pandemi-Sverige, Stockholm.
 

Ansvaret för att minska smittspridningen sönderfaller i två delar: Det personliga och samhällets.

Om vi börjar med det egna ansvaret vet vi vad som gäller. Hålla sig hemma när man är sjuk, hålla avstånd till människor utanför de egna hushållet (rekommendationen varierar mellan en armlängd och två meters avstånd) och tvätta händerna så ofta det ges möjlighet.

Hur svårt kan det vara att följa det? Inte svårt. Möjligen urtrist eftersom människan är ett flockdjur och nu ska flockar undvikas till varje pris.

Den som inte följer de här restriktionerna har inget att skylla på. Man behöver inte ens kunna läsa svenska för att ta till sig de fåtaliga, men uppenbarligen effektiva, råden.

 

Samhällets ansvar är vidare. Det handlar om att utforma reglerna, ge tydliga signaler och se till att misstänkt sjuka testas.

Vi börjar med reglerna. De har ändrats åtskilliga gånger under de åtta månader vi levt med coronapandemin. Senast i dag ändrades restriktionerna i fyra regioner. 

Det kan upplevas som besvärligt att verkligheten ändras oupphörligen. Men i de flesta fall behöver man inte bry sig om det från sin egen högst personliga horisont. Där är det avstånd och tvättning och stanna hemma som gäller. Det är företag, myndigheter och organisationer som måste hålla ögon och öron öppna.

Den delen har fungerat på det stora hela trots vissa initiala problem på restauranger och barer.

 

Vad gäller signalsystemet har det också funnits brister. Men den senaste veckan måste man ändå säga att den varit i det närmaste obetydlig. Först satte sig statsminister Stefan Löfven i karantän för att någon i hans närhet träffat någon som var smittad. Därefter gjorde M-ledaren Ulf Kristersson samma sak sedan en medarbetare insjuknat. Annie Lööf (C) hade träffat en person som var förkyld och började jobba hemma.

Folkhälsomyndigheten, som hade svårt att följa sina egna restriktioner i början av pandemin, hade för första gången en helt digital presskonferens under tisdagen. Men på torsdag är det som vanligt igen, halvdigitalt.

Starka signaler alltså. Från olika delar av landets ledande skikt.

 

Så till sist till testerna. De 21 regionerna hade svårt att komma igång med dem i stor skala, socialminister Lena Hallengren (S) såg alltmer desperat ut när hon manade dem att sätta fart.

Nu är det dags igen. Hemtesterna i Stockholm, landets folkrikaste region, stoppades tillfälligt sedan det uppstått en kö på 16 000 personer.

Nu är de igång igen men det gäller att hänga på låset när dagens tester släpps klockan 11 på förmiddagen.

Testningen har inte fungerat som de ska. Trots att myndigheterna anser att de är viktiga för att ta hand om de sjuka och för att förebygga smittspridning.

Det enda man kan göra är att följa rekommendationerna. Hålla avstånd och tvätta händerna. Urtråkigt. Men hur svårt kan det vara? Inte ett dugg.​​ Dessutom saknas ett alternativ, det är bara att bita ihop.

 


Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällefrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.