En dålig dag för Tidöpartierna – men krisen störst för C

Energi- och näringsminister Ebba Busch (KD), statsminister Ulf Kristersson (M), Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson (SD) och arbetsmarknads- och integrationsminister Johan Pehrson (L).

Socialdemokraterna forsätter att gå som tåget i opinionen. Inte för att det egentligen går så bra för partiet, utan för att det går så dåligt för deras politiska motståndare i regeringen.

SCB:s stora partisympatimätning är ingen rolig läsning för Tidöpartierna.

Kanske kan de glädja sig med att det går ännu sämre för Centerpartiet.

På morgonen när det stora partisympatimätningen presenteras brukar partisekreterarna dyka upp utanför riksdagens kammare och kommentera resultaten. Har det gått riktigt bra är man mallig och går det dåligt blir det korta svar om att det kan ta tid att vända samhällsutvecklingen men när det händer kommer också opinionen vända upp igen.

Sen valet i höstas har Socialdemokraterna gått stadigt upp i opinionen. En klen tröst för ett parti som hamnat i opposition men bra för det goda humöret.

Partisekreteraren Tobias Baudin förklarade det med att Socialdemokraterna har en politik som väljarna gillar och att det går dåligt för regeringen.

Han har i alla fall rätt i att det går dåligt för regeringen.

Vad vill Socialdemokraterna?

Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson.

Väljarna flyttar sig både från Moderaterna och Sverigedemokraterna till S. En rörelse som borde oroa regeringen ordentligt. Rörelser över blockgränsen är den svenska politikens heliga graal. Det är så jämt mellan blocken att den som lyckas förflytta väljare från en sida till den andra med all sannolikhet får bilda regering.

Det är mindre troligt att det är den socialdemokratiska politiken som förfört väljarna. Partiet står mitt i ett stort utvecklingsarbete och nuförtiden går det knappt att få svar vad S tycker i olika frågor. Ett exempel är hur de ställer sig till framtidens reduktionsplikt. Risken med en bra opinion är att partiet slipper idka alltför hård självkritik, och det gynnar Socialdemokraterna.

Åren i regering har gjort Socialdemokraterna otydliga i kanterna och inför nästa val kommer väljarna vilja ha svar på vad socialdemokratin vill.

Centern närmar sig kris

Muharrem Demirok, partledare för Centerpartiet.

Det samlade stödet för Tidöpartierna har minskat och om det var val idag skulle S, V och MP ha egen majoritet.

Socialdemokraterna skulle alltså inte ens behöva Centern för att bilda en regering. Ännu ett slag mot Centerpartiet som inte befinner sig i en bra period. Väljarstödet har rasat sen den nya partiledaren Muharrem Demirok tillträdde i februari. Också i den här mätningen är de nere och nosar på riksdagsspärren.

Nu börjar det märkas i partiet att det går dåligt. Nog för att det har gnisslats en del under vintern men nu bubblar missnöjet under ytan. Väljarna fortsätter att lämna Centern och istället stödja Socialdemokraterna.

Lämnar SD i oroliga tider

Det går dåligt även för Liberalerna och Kristdemokraterna men förutsättningarna är helt annorlunda för ett parti som sitter i regering. Medlemmarna har starka incitament att inte bråka och ställa sig bakom sin regering.

Ett parti som inte sitter i regering och som det inte heller går så bra för är Sverigedemokraterna. Partiet har mycket liten erfarenhet av sjunkande väljarstöd och kämpar med att hitta sin nya roll som både maktparti och oppositionsparti, samtidigt.

Den sjunkande opinionen indikerar att de inte lyckats hitta den rätta balansen. Deras väljare går istället till Socialdemokraterna och Moderaterna. I tuffa tider brukar stödet för de stora och statsbärande partierna öka – att stödet för SD sjunker visar att väljarna inte ser dem som ett tryggt och samlande alternativ.