Mejla

Johanna Frändén

Kändismännen är slående obekymrade över åldersskillnaden

Publicerad:
Uppdaterad:
Dolph Lundgren, 62, och flickvännen Emma Krokdal, 24.
Foto: Daniele Venturelli
Dolph Lundgren, 62, och flickvännen Emma Krokdal, 24.

”Därför väljer kända kvinnorna yngre män” lovar en rubrik på Aftonbladet att förklara och jag gör som nästan 17 000 andra hittills och klickar. Det är nämligen en trend, detta med kända kvinnor med yngre män och exemplen är flera stycken. Carina Berg och Erik, 11 års skillnad. Camilla Läckberg och Simon, 13 år. Jessica Almenäs och Patrik, 10. Laila Bagge och Korosh, hon hela 18 år äldre. För att nämna några.

Fenomenet finns förstås i USA sedan ganska länge, där storheter som Joan Collins hållit sig med unga pojkvänner i många år, en vana som Madonna och Jennifer Lopez stolt fört vidare.

Det är inte svinsvårt att räkna ut vad de här kvinnorna har gemensamt: Kändisskap, goda inkomster och ett yttre som ser minst tio år yngre ut, ofta mer, låt det vara osagt hur de lyckas med det (jag dömer ingen!).

Däremot frossar jag vällustigt i kända människors kärleksliv när jag inte har något annat att göra. Inget gör mig på bättre humör än en tv-hallåa som äntligen träffat ”sitt livs kärlek” (för andra gången i livet förvisso, för oss som är nogräknade och minns hur det lät senast).

Men det är något med den här trenden som känns bekant. Först kommer jag inte på vad det är. Sedan scrollar jag tillbaka lite i kändisnyhetsflödet 2020 och hittar några ledtrådar.

Mårten Andersson, 45, väntar barn med Stanislava, 32. Joel Kinnaman, 40, firade nyår på Bali med flickvännen Kelly, 24. Peter Magnusson, 45, presenterar sin nya flickvän Josefina, 29, på Guldbaggegalan. Dolph Lundgren, 62, bekräftar förhållandet med norska Emma, 24. Och Ernst Billgren, 62, aktuell med finkultur-såpan ”Äkta Billgrens” på SVT är visst omgift med Julia, 36, sedan flera år.

Då har förstås också Henrik Schyfferts och Nour El Refais relation med nästan 20 års åldersskillnad fladdrat förbi. (Det är ett förhållande man inte direkt känner att man saknar information om för övrigt. Man vaknar sällan och undrar om de till exempel har gemensamma barn eller om de bor ihop eller isär.)

Att välja en yngre partner handlar här, med största sannolikhet, om ”äkta kärlek” för samtliga. En mer socialpsykologisk förklaringsmodell är samhällets kollektiva besatthet av ungdomen, som det mest eftertraktade av alla tillstånd. Det är inget nytt att vi är rädda för att dö.

När svenska manliga skådespelare, komiker, idrottsmän och allehanda kulturmän träffar och slår sig ner med betydligt yngre kvinnor är det ingen trend förstås, inom journalistiken är det avvikande mer intressant att läsa om än det vanliga. Och det slående är egentligen inte ålderskillnaden mellan dessa mer eller mindre medelålders män och deras yngre kvinnor, utan hur obekymrade de verkar.

Kändiskvinnorna med en yngre partner beskriver nästan uteslutande åldersskillnaden som en källa till kritik, ifrågasättande och ångest. Kommer han vilja ha mig när jag är ännu äldre? Kommer han att stanna när vi inte kan få barn? Kommer samhället att hata mig?

Kändismännen å andra sidan: Inte en tillstymmelse till skönhetsingrepp, till spegelbildsneuroser, till den obekväma frågan om man kanske blivit lite gubbsjuk trots allt. Lite gråa, mycket medelålders, otroligt tillfreds med livet med sin unga älskling.

Under vintern har en småputtrig debatt pågått på landets kultursidor, sedan GP:s kulturchef Björn Werner utnämnde outbildade, ensamma, bortvalda män på Tinder till 2010-talets stora kärleksförlorare. Låt oss härmed kora 2020-talets stora vinnare: Den relativt nyseparerade kändismannen mitt i livet som obekymrat växlar ner 13, 15, 20, 25 år på flickvänsfronten och får en andra vår. Grattis gubben!

Av: Johanna Frändén

Publicerad:

LÄS VIDARE