Mejla

Karin Pettersson

Beslutet kommer att leda till lidande och död

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

KOLUMNISTER

Nu försvinner rätten till abort i USA och konsekvenserna är både uppenbara och oöverblickbara. Beslutet kommer att leda till lidande och död och är ett grundskott mot kvinnors rättigheter. Det riskerar också att leda till att en brutal övervakningsapparat byggs upp.

De senaste åren har en lång rad lagar stiftats i USA som inte bara riktats mot kvinnor som gör abort, utan också syftar till att jaga och kriminalisera alla som bistår kvinnorna med råd och praktisk hjälp. Om ett embryo från första dagen definieras som en person, så är abort mord. Den som bistår med abort begår då medhjälp till mord och straffskalan blir därefter.

I Georgia och Alabama har man redan stiftat lagar som gör denna extrema tolkning, och fler delstater lär följa efter. Konsekvensen kan bli, som Jia Tolentino skriver i New Yorker att kvinnor som är gravida och misstänks kommer vilja genomföra abort kan frihetsberövas. Då ska man dessutom ha i minne att abort i många delstater i USA förbjuds även vid incest och våldtäkt, och att små flickor som kanske inte ens förstod vad det var som hände när de blev med barn kommer att tvingas igenom nio månaders graviditet och förlossning. Det är rent barbari, men ett faktum. 

 

Eftersom symtomen på abort och missfall ofta är desamma kommer det också att göras brottutredningar av kvinnor vars graviditet upphör, oavsett anledning. Om en åklagare bedömer att din graviditet avbröts på ett olagligt sätt kan hen gå igenom din mens-app, dina textmeddelanden, din sökhistorik på internet. Om du då har googlat på ”abortpiller” så kan du bli misstänkt för mord. Kombinera detta med rena angiveri-lagar – som redan finns i Texas – som uppmanar medborgare att för egen vinning stämma kvinnor som de misstänkt har gjort abort eller hjälpt någon att göra det.

Resultatet är en perfekt övervakningsstat där myndigheter och medborgare samarbetar för att få fram data och information om kvinnors privatliv. Detta skrämmer livet ur mig. 

Idag finns säkra och effektiva abortpiller som går att köpa från en annan delstat och kan skickas med posten. Men att beställa pillren kommer att bli olagligt, och även resor för att få tag på piller kan komma att kriminaliseras. Frågan är också om lagstiftare i konservativa delstater ens kommer att låta kvinnor ha tillgång till information om abortpiller, eller om de kommer att försöka tvinga techföretagen att göra det svårare att hitta. Kommer techföretagen att dela med sig av kvinnors resedata, surfhistorik? Mycket ligger i deras händer nu. För mycket. 

 

Abort har steg för steg försvårats och kriminaliserats i USA de senaste åren. Detta i strid med folkviljan. Faktum är att två tredjedelar av amerikanerna ville ha kvar aborträtten och att 57 procent stöder kvinnans rätt till abort oavsett anledning. Bakgrunden till att beslutet nu har fattats är republikanernas långa kampanj för att få in extrema domare i Högsta domstolen, en institution som historiskt varit tänkt att balansera den demokratiska, politiska makten. Nu är domstolen i stället religiöst extrem och aktivistisk, även med amerikanska mått. Det är i längden en ohållbar situation där förtroendet för både domstolen och politiken försvagas. Den amerikanska demokratin försvagas nu i snabb takt, den som inte ser det måste vara är blind. Priset för Högsta domstolens beslut är lidande och ofrihet för de amerikanska kvinnorna, i första hand de fattiga.

Av: 

Karin Pettersson

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Abort

USA