Lööf vill bestämma vem som blir statsminister

Kraven för att få hennes röst

ALMEDALEN. Många anser att Annie Lööf målat in sig i ett hörn.

Det är ingen uppfattning hon delar.

C-ledaren ser sig som en kungamakerska. Den som avgör vem som blir statsminister.

Ett beundransvärt självförtroende.

Fem timmar innan Annie Lööf klev upp i talarstolen i Almedalen fördes hon i säkerhet av polisen. En kvinna hade överfallits och mördats av en knivbeväpnad man ett fåtal meter från den lokal som Annie Lööf vistades i.

Märkte du någonting?

– Jag fick ju information när jag satt och lyssnade på vårt ekonomiska seminarium och behövde då lämna plasten för at ta mig i säkerhet.

Blev du rädd?

– Det är oerhört omskakande.

Det brutala dådet fick Annie Lööf att skriva om början av sitt Almedalstal.

– I de svåraste stunder är det viktigaste att vara tillsammans.
Låt oss därför bara samla oss. Tystna en stund och ta in det som hänt.

 

Ett annat tema i Annie Lööfs tal var regeringsfrågan. Den har varit en het fråga under flera av de senaste valrörelserna och ser ut att bli det även i denna.

Många, även jag, har beskrivit Centern och Lööfs position som svår. Inmålad i ett hörn, inte av yttre krafter utan som ett resultat av egna beslut.

Centern vill begränsa Vänsterpartiets inflytande till ett minimum. Det gör Lööf och hennes parti svårhanterliga i ett rödgrönt lag. Men hon säger också nej till allt inflytande för Sverigedemokraterna vilket gör Centern helt omöjlig i team Kristersson.

Det är ingen bild som Annie Lööf delar. Hon ser sig verkligen inte som handlingsförlamad. Tvärtom, i C-ledarens egna ögon är hon en kungamakare.

Annie Lööf (C)

Hennes grundläggande inställning är att det kaos som präglat politiken länge, men särskilt under det senaste året, måste få ett slut. Nästa regering måste ha ett klart parlamentariskt stöd i riksdagen.

Lööf anser sig kunna erbjuda det. Men inte till vilket pris som helst.

– Ulf Kristersson– vill du ha Centerpartiets stöd för att kunna bli statsminister,
släpp taget om Sverigedemokraterna, sade hon i talet och fick mycket starka applåder.

Även Magdalena Andersson fick tips om hur hon skulle kunna fortsätta som regeringschef efter valet.

– Vill du ha Centerpartiets stöd för att bli statsminister, släpp vänsterpolitiken. Forma nästa mandatperiod på en ny socialliberal reformagenda.

Lööfs självförtroende är det alltså inte något fel på. Inte alls. Men kanske resonerar Lööf så att den som inget vågar sällan vinner.

Motståndet mot kärnkraften har varit en del av Centerpartiets dna sedan 1970-talet Men nu tycks en omsvängning vara på gång. Lööf har antytt det förr och gjorde det igen i sitt tal.

Centern är, som många andra, bekymrade över hur Sverige ska lyckas fylla sitt behov av el. 50 terawattimmar mer än i dag behövs redan 2030. Det är 25 procent mer än i dag.

För att nå dit tycks Centern vara beredd att ompröva sitt kärnkraft, nej tack. I alla fall låter det så:

– Sluta ställa team vindkraft och team kärnkraft mot varandra. Vi behöver mer av all utsläppsfri energi.

Men Centern är inte det enda parti som i skuggan av det snabbt växande elbehovet tycks berett att ompröva sin inställning till kärnkraften. Det är även Socialdemokraterna på gång att göra och har bevisat det genom flera regeringsbeslut, bland annat om små modulära aggregat, SMR.

Annie Lööf är feminist och tar nästan alltid upp mäns våld mot kvinnor. Det gjorde hon även i detta tal och det kanske kändes extra angeläget samma dag som en kvinna mördas på öppen gata i idyllen Visby.

Men med anledning av det nya utslaget i USA:s högsta domstol om aborträtten i USA tog hon också upp den svenska abortlagstiftningen. Hon upprepade kravet på att den ska grundlagsfästas.

Det gav Lööf kvällens näst starkasta applåd.

Gå med i Iniziopanelen hos Demoskop – och gör dig hörd!

Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.