Säpos tappra strid mot antidemokratiska skolor

Svart komik uppstår när Säkerhetspolisen framstår som räddaren i nöden för barn som hamnat i klorna på skolprivatiseringens värsta avarter.

Skolinspektionen stänger ner två islamistiska privatskolor i Örebro efter larm från Säpo om att barnen ”troligtvis” indoktrineras i antidemokrati.

Troligtvis? Ja, det är väl inte för mycket sagt. Själva affärsidén med att starta en religiös privatskola är förstås att bedriva religiös undervisning. Vad skulle det annars vara?

Islamistiska privatskolor kan dessutom erbjuda service i form av segregation mellan pojkar och flickor, befrielse från simundervisning och gymnastik och till och med bussning av flickorna till skolan så att de skyddas mot kontakt med det ogudaktiga svenska samhället.

Säpos tappra strid mot antidemokratiska skolor är naturligtvis på många sätt lovvärd.

Förra året fick man stopp på Safirskolan i Göteborg genom att terroriststämpla rektorn och ägaren, men man har ännu inte kommit åt den hårt kritiserade och av Saudiarabien favoriserade Alsalamskolan i Örebro.

Att en av världens mest otäcka regimer stödjer och satsar pengar på en privatskola borde få alla varningsklockor att ringa. Saudiarabiens pedagogiska ideal är så långt från den svenska skollagstiftningen som tänkas kan.

Det är en absurd skolvärld där Säkerhetspolisen, av alla myndigheter, utgör det enda någotsånär effektiva motståndet mot det islamistiska skolsabotaget.

De islamistiska indoktrineringsskolorna är nog det allra värsta exemplet på hur svenskt skolväsende håller på att undergrävas.

Det är obegripligt att den utvecklingen kan tillåtas att fortgå tämligen ostört trots Säpos ensamma kamp och lovvärda punktinsatser.

Det är förstås inte den enda undergrävande verksamheten i den alltmer privatiserade marknadsskolan.

Betygsinflation, konsekvent satsning på okvalificerade lärare för att hålla lönekostnaderna nere (och därmed öka vinsten) har blivit en sorts standard, exemplen på de missförhållanden som privatiseringen skapat radar upp sig i det oändliga.

Det är obegripligt att den utvecklingen har starkt borgerligt politiskt stöd i allmänhet. Men det är i synnerhet obegripligt att inte ens religiöst fanatiska och direkt antidemokratiska skolor kan stoppas annat än med nålsticksoperationer från rikets säkerhetstjänst.

Vad är det som gör detta skolsabotage möjligt, att det kan pågå för fullt inför öppen ridå?

Den frågan ställer Expressen i sin huvudledare (13 juni) och försöker hitta två svar. För det första att borgerligheten målat in sig i ett hörn när man reflexmässigt intar en ideologisk försvarsställning mot all kritik av privatisering. För det andra pekar ledarskribenten Anna Dahlberg på ”de osunt nära banden mellan borgerligheten och friskoleföretagen”. Korruption, med andra ord.

Det är en mycket nedslående förklaring till att Sverige undergräver sitt eget skolsystem. Men den kan inte utan vidare tillbakavisas – när inte ens rent vansinne som islamistisk indoktrinering kan hållas utanför skolan.

Förklaringen till det senare vore alltså att borgerligheten, främst högern, av ideologiska skäl, privatiseringsdillet, känner sig beredda att släppa igenom till och med saudiarabisk skolpedagogik i Sverige för att bibehålla systemet. Enligt principen lite svinn får man räkna med. Det vill säga, vi måste offra en del barn som haft oturen att födas i muslimska familjer. Det är groteskt. Det är ideologisk fanatism. Det är antidemokratiskt.

Och som ett tydligt tecken på att tiden är ur led kan jag nu dels harangera Säkerhetspolisen för lovvärd terroriststämpling, dels till fullo instämma med Expressens ledarsida. Då har det gått långt.

För övrigt anser jag att…

… den politiska svenska höger som å ena sidan bekymrar sig för skjutningar i våra förorter, å andra sidan hyllar USA, bör betänka innebörden av 244 masskjutningar, 275 döda, 1 005 sårade i USA. Under årets fem första månader.

… huvudsaken med EM i fotboll är att England och Italien får stryk, framför allt inte vinner turneringen.