Därför blir Kristersson inte statsminister nu

Men M-ledaren kan få en ny chans till jul

Ulf Kristersson kommer inte att bli statsminister. Inte den här gången.

Han har helt enkelt enkelt matematiken emot sig.

Men han kan få en ny chans lagom till jul.

Talman Andreas Norlén har gett Moderaternas ordförande Ulf Kristersson uppdraget att sondera förutsättningarna för att han ska kunna väljas till statsminister och bilda regering.

Han ska rapportera till talmannen senast på fredag - men kan begära förlängd tid.

Ulf Kristersson kommer av allt att döma komma fram till att han inte har förutsättningar för att väljas till statsminister. I alla fall inte nu.

För att väljas till statsminister behöver man inte ha en enda röst till sin egen fördel.

Men 175 av riksdagens 349 ledamöter får inte rösta emot. Då blir man inte vald.

Det är därför Socialdemokraterna har vidtagit den extrema åtgärden att entlediga Jennie Nilsson som landsbygdsminister. Hon ska bli röstboskap.

Nilsson är invald i riksdagen. Men eftersom hon varit minister har hon haft en ersättare i riksdagen. Ersättaren är sjukskriven och kan inte delta i den kommande statsministeromröstning.

Utan den rösten hade team Löfven kunnat räkna hem 174 röster. Och team Kristersson lika många.

Men med Jennie Nilsson kan Löfven uppbåda 175 röster emot Ulf Kristersson. Förutsatt att alla infinner sig till omröstningen och trycker på rätt knapp.

Slutsats: Ulf Kristersson kommer inte att bli statsminister den här gången. Det blir Löfven igen - precis som han räknat med.

Men redan innan Jennie Nilsson tvångsbytte jobb såg det mörkt ut för Ulf Kristerssons statsministerplaner. Detta för att Vänsterpartiet, som tog initiativ till den för Stefan Löfven fatala förtroendeomröstningen, vill att Stefan Löfven återkommer som statsminister. De vill inte ha Ulf Kristersson.

Det har förekommit allehanda försök att locka över partier till den egna sidan. Exempelvis lockade Moderaterna med en stor landsbygdssatsning. Men det har hittills inte ändrat styrkeförhållandena det minsta.

I stället ser det ut som om Stefan Löfven kommer att omväljas av riksdagen om ungefär tio dagar.

Sedan bildar han åter regering med Miljöpartiet och sannolikt någon form av samarbetsavtal med Centern.

Men det betyder inte att prövningarna är över. Varken för Stefan Löfven eller väljarna.

I september lägger regeringen sitt förslag till statsbudget för 2022, valbudgeten.

Ramarna till den ska godkännas av riksdagen i månadsskiftet november och december. Röstas de ner har Stefan Löfven sagt att han avgår.

Det gjorde han inte 2014 då regeringens budget röstades ner till förmån för ett alternativ som den dåvarande Alliansen stod bakom. SD:s röster avgjorde.

Då meddelade Stefan Löfven i stället att det skulle bli nyval och att det skulle hållas i slutet av mars påföljande år.

Men nu är det inte längre vad Löfven önskar. Varför? Han vill sätta press på framför allt Centern och Vänsterpartiet för att de ska släppa igenom budgeten på något sätt. Skrämma dem helt enkelt.

Annars är det upplagt för en ny regeringskris. Ny talmansrunda lagom till jul. Eller ett extraval på nyåret, ett drygt halvår före det ordinarie valet.

Efter ett nyval, eller ett vanligt val kan Ulf Kristersson stå närmare målet, att bli regeringschef, än han gör nu.

Om inget mycket oförutsett inträffar, och det gör det ju hela tiden nu i svensk politik, blir Ulf Kristersson inte statsminister. Inte nu.


Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Demoskops undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällsfrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.