Lööf tycker att Löfven är lat och långsam

Därför hoppar C-ledaren på statsministern

​Annie Lööf vill inte framstå som en nickedocka till Stefan Löfven. Därför gick hon till hårt angrepp mot regeringen för hanteringen av coronapandemin i sitt jultal.

Den har varit otydlig, långsam och visat bristande handlingskraft.

​Centerpartiet samarbetar sedan snart två år tillbaka med den S-ledda regeringen.​ Utan Annie Lööf och hennes parti hade Stefan Löfven inte fått fortsätta som statsminister efter valet 2018.

Men i sitt digitala jultal var hon allt annat än len i munnen när hon beskrev regeringens hantering av coronakrisen.

Hon hävdade att tydlighet, snabbhet och handlingskraft inte har varit regeringens signum under coronakrisen.

– Regeringens hållning har tyvärr, allt för ofta, landat i att avvakta. Vänta och se. Istället för att kliva fram och ta kommandot, sade hon bland annat.

Hon slog också ett slag för munskydd. De kan, eller kanske till och med bör, användas i situationer då trängsel inte kan undvikas. Och personalen i äldrevården borde använda både munskydd och visir.

– När smittan nu återigen slår mot äldreboenden runt om i landet. Då måste direktiven vara glasklara om att det krävs munskydd och visir i kontakt med våra allra svagaste, sade Lööf som satt i en fåtölj framför en julgran under talet.

 

I munskyddsfrågan har ju varken Folkhälsomyndigheten eller regeringen satt ner foten trots att världshälsoorganisationen WHO rekommenderar användning i exempelvis kollektivtrafiken.

När det nya viruset skördar nya dödsoffer varje dag ”måste vi göra allt vi kan för att fler inte ska behöva dö. För att varje förlorat människoliv är en förlorad värld”, sade Lööf för att beskriva effekterna av den, i hennes tycke, lama regeringspolitiken.

 

Att Annie Lööf är så kritisk mot sin samarbetspartner Löfven och hans regering beror på två saker. Den första är givetvis att hon tycker att de misskött sig under pandemin. Men allt hon tycker och tänker behöver inte få plats i ett partiledartal till jul.

Att kritiken av regeringen fick en så framträdande plats, trots samarbetet med Socialdemokraterna, beror på att Lööf är livrädd för att framstå som en nickedocka till Stefan Löfven.

Hennes väljare definierar sig som borgerliga, liberala är nog det ord som Annie Lööf själv hellre skulle använda. De har inget emot samarbete men vill inte gå i ledband, särskilt inte med Socialdemokraterna.

Nästa riksdagsval ligger visserligen mer än ett år och nio månader bort. Men väljarna är sällan snabbfotade, spårbyten tar lång tid innan de sätter sig i väljarkollektivet.

Uppenbarligen känner Annie Lööf att det är dags att mala in i väljarna att Centerpartiet inte är någon släpjolle till Socialdemokraterna. De är ett självständigt parti som står upp för det som de tycker är rätt och riktigt.

 

Centerpartiet har efter Alliansens sammanbrott hamnat i en lite märklig situation. De vill inte, klart och ofta uttalat, samarbeta med Vänsterpartiet. De vill inte heller samarbeta med Moderaterna och Kristdemokraterna så länge de är öppna för att luta sig mot Sverigedemokraterna.

Vad återstår då? Jo, samarbete med de tre partier som Centern redan samarbetar med, bland andra Socialdemokraterna. Några andra står inte till buds.

Det gör att Annie Lööf tvingas vara något av en balanskonstnär. Dels förhandla med regeringen och se till att den inte faller. Men också kritisera den för att framstå som den borgerliga kraft, och landsbygdens språkrör, väljarna ser dem som.

Därför lyste julfriden med sin frånvaro i Annie Lööfs jultal. Trots stearinljus, kulor och gran.


Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällefrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.