Mejla

Wolfgang Hansson

Ett val mellan pest och kolera

Publicerad:
Uppdaterad:

MIAMI, FLORIDA. Meningen var att de två kandidaterna skulle duellera mot varandra.

I stället debatterade president Trump och Joe Biden var för sig. Samtidigt men i olika tv-kanaler.

Knappast något som gynnade de amerikanska väljarna. Men kanske inte kandidaterna heller.

Doanld Trump under utfrågningen i tv-kanalen NBC.
Foto: AP TT NYHETSBYRÅN
Doanld Trump under utfrågningen i tv-kanalen NBC.

Debatt två mellan Trump och Biden ställdes in sedan presidenten först blivit sjuk i covid-19 och därefter vägrade rätta sig efter organisatörerna beslut att hålla debatten virtuellt.

När Biden bestämde sig för att istället ställa upp i en tv-utfrågning i ABC där publiken fick ställa frågor gjorde Trump sitt bästa för att minska antalet Biden-tittare genom att precis samtidigt ställa upp för konkurrerande tv-bolaget NBC. Den kanal som gjorde Trump till en tv-kändis med serien ”The Apprentice”.

Jag tror inte jag var den enda tittare som zappade mellan kanalerna i ett försök att följa båda två för att jämföra.

Två saker blev ganska tydliga.

Utan att ha sin motståndare på scenen sjönk Bidens energinivå betänkligt. Biden blundade, stakade sig, sluddrade och var ibland väldigt långrandig i sina svar. Han motbevisade inte precis epitetet ”Sleepy Joe”.

Fördelen var att han fick prata mer eller mindre ostört utan att bli avbruten av Trump. Jag vet inte om någon blev så mycket klokare på vad det är Biden vill göra som president men han fick i alla fall möjlighet att lägga fram sin plan.

Biden avstod också till stora delar från att attackera Trump. Han nämnde honom knappt.

Biden satt stel i en fåtölj och vände sig osmidigt om när han skulle lyssna på väljarnas frågor. Väljare som satt på nästan löjligt stora avstånd från varandra i ett försök att visa vikten av social distansering.

Ingen plan

Det gick inte att undgå att det stundtals var segt jämfört med den betydligt mer vitale Donald Trump som halvsatt på en hög stol, lätt framåtböjd som om han hela tiden var beredd att gå till attack. Vilket han som vanligt mestadels gjorde.

Han klagade omväxlande på programledaren och på sin motståndare Bidens positioner i olika frågor utan att själv kunna svara på hur hans plan för sjukvårdsförsäkring ser ut när han avskaffat Obamacare. Trots löften i månader om att redovisa en plan har inga besked kommit.

Samtidigt vägrade Trump sin vana trogen att svara på många av frågorna samtidigt som han fortsatte att sprida en rad lögner och ägna sig åt självberöm.

Presidenten påstod att han inte mindes när han senast testades negativt för covid-19 eller om han blev testad inför den första debatten, alldeles innan han officiellt insjuknade.

Han ville inte berätta vilka han är skyldig mer än 400 miljoner dollar. Något amerikanska experter pekat ut som en säkerhetsrisk.

Slutsatsen man måste dra är att Trump inte vill berätta sanningen om sina covid-tester eller sina skulder därför att sanningen skulle vara ofördelaktig för honom.

Han fortsatte hävda att han gjort mer för afroamerikaner under sina fyra första år än någon president sedan Lincoln trots att alla vet att det inte är sant.

Extra poäng

Biden plockade hem extra poäng genom att stanna kvar efter utfrågningen och prata vidare med väljarna som fick ställa frågorna. Nu med munskydd på.

Jag misstänker att många väljare känner att de inte är riktigt nöjda med någon av kandidaterna.

Trump uppfattas av många som alltför extrem, utom av den tredjedel amerikaner som tycker han är det bästa som hänt landet.

Bidens snart 78 år i kombination med att han verkar ännu äldre gör att vissa av de som inte gillar Trump ändå tvekar. För dem är det ett val mellan pest och kolera.

Frågan är om inte båda kandidaterna förlorade på att de inte stod på samma scen. Väljarna gick definitivt miste om en möjlighet att jämföra. Dessutom visade de två separata utfrågningarna hur splittrat det amerikanska folket är.

I nuläget ser det ut som debatt tre i Nashville den 22 oktober ska bli av. Men Biden gjorde klart att han förväntar sig att Trump visar upp ett negativt covid-test före debatten.

Det ska bli intressant att se om han gör det.


Av: Wolfgang Hansson

Publicerad:

LÄS VIDARE