Det är diskriminerande att vägra cash

Att betala med kontanter innebär full anonymitet, vilket både banker och butiker avskyr.

Kontanter har använts i flera tusen år, om än inte lika länge i Sverige.

Nu är det fler och fler butiker som inte tar emot pengar längre.

Man måste betala med plastkort.

Häromdagen betalade jag en mindre summa på ett apotek. Med kort, eftersom jag tyckte det var onödigt att växla en femhundring.

Det sägs att kontanthanteringen kostar samhället – läs banker och affärsidkare - för mycket pengar. Även om kortföretagen tar avgifter så är det lönsamt för butikerna att slippa hantera sedlar och mynt. Och bankerna… ja, ni hajar själva, för både korten och sedlarna tar de betalt i alla ändar.

Riksbankslagens 5:e kapitel paragraf 1 slår fast att: ”Sedlar och mynt som ges ut av Riksbanken är lagliga betalningsmedel”. Enligt en opinionsartikel av Yngve Sunesson i höstas i Skånska Dagbladet går vissa butiker runt detta genom att hänvisa till avtalslagen. Därför rekommenderar Riksbanken affärsidkarna att ha en skylt på dörren där det står att de inte tar kontanter. Vilket många butiker ignorerar.

Sunesson hänvisar till diskrimineringslagen som stadgar att:

”Diskriminering är förbjuden för den som 1. utanför privat- och familjelivet tillhandahåller varor, tjänster eller bostäder till allmänheten, eller 2. anordnar en allmän sammankomst eller en offentlig tillställning.” (2 kap, § 12)

De som drabbas är dels utländska turister utan kort som är giltiga i Sverige eller Swish. Men framförallt slår kontantlösheten mot äldre och funktionsnedsatta som inte får eller kan hantera plastkort.

Sunesson skriver: ”Att förvägras att handla i butik eller äta på restaurang därför att ett funktionshinder gör det omöjligt att betala med kort kan inte betecknas som något annat än diskriminering”.

Vid ett seminarium förra året i Köpenhamn ansåg forskarna Niklas Arvidsson på KTH och Jonas Hedman på Handelshögskolan i Köpenhamn att kontanter kommer att bli irrelevanta den 24 mars 2023. Sköna nya värld! Det går fort nu. Och vilket tjafs när folk som knappt kommer ihåg sina pinkoder ska betala för rena småsaker i kortläsare som krånglar!

De som kommer att tjäna mest på hela cirkusen är de multinationella jättarna som kartlägger oss i detalj. Bara en kort stund efter det att jag lämnat apoteket där jag alltså betalat en mindre summa med kort så poppade det upp ett reklambudskap jag aldrig tidigare sett i mobilen. För just den apotekskedjan…

Där har ni ytterligare ett skäl att hålla fast vid hederliga gamla pengar så länge det går.

De lämnar inga spår.


Tvättar lugnt

  • Ett skäl till att minska kontanterna är förstås att det stävjar penningtvätt och svart ekonomi. Bankkunder som vill sätta in kontanter måste ofta redovisa var pengarna kommer ifrån. Vilket inte tycks ha hindrat Putins polare att slussa enorma belopp via Swedbank och Nordea.

Inflationsmål

  • De klagar på Riksbanken, men för tio år sedan rapporterade Aftonbladet att Zimbabwe givit ut en hundrabiljonerssedel (En etta och 14 nollor). Som ett resultat av hyperinflation halverades värdet på sedeln varje dag. Och internationella valutafonden räknar med att Venezuela i år kommer att nå en inflation på tio miljoner procent.

Följ ämnen i artikeln