Det nya radarparet – Andersson och Kristersson

S och M närmare varandra än på mycket länge

Magdalena Andersson och Ulf Kristersson har så lite som möjligt med varandra att göra.

Men i kommunerna har Socialdemokraterna och Moderaterna aldrig stått så nära som nu.

I en femtedel av kommunerna styr de tillsammans.

Partierna gillar blockpolitik eftersom det gör det enkelt att måla upp bilden av en fiende. Det piskar upp intresset och den politiska temperaturen.

Men frågar man väljarna själva vill de helst ha samförstånd. Samlingsregeringar trots att det inte är kris. En ”stor koalition”, som stundtals i Tyskland, mellan Socialdemokraterna och Moderaterna.

På riksplanet finns det inga som helst förutsättningar för det. I alla fall inte om krisen i världen inte blir betydligt djupare än den är i dag. Under andra världskriget satt dåtidens moderater och socialdemokrater i samma regering men det gjorde alla andra partier också. Utom Vänsterpartiets föregångare som ansågs opålitligt på grund av sina band till Sovjetunionen.

Men på det kommunala planet har partierna närmat sig varandra på ett remarkabelt sätt sedan valet i höstas.

• Efter förra valet satt både Socialdemokraterna och Moderaterna med i kommunstyrelsen i 27 kommuner. I flera fall var även andra partier representerade i ledningen.

Enligt en färsk kartläggning från Sveriges Radio är siffran nu redan den dubbla. I minst 52 kommuner kommer de att samsas i styret. Det kan bli fler, hur ledningen ska se ut under de kommande fyra åren är inte färdigförhandlat i alla kommuner än.

Det innebär att S och M sitter i ledningen för en femtedel av landets kommuner utan att någon tycker att det är det minsta konstigt.

• Under förra mandatperioden, 2018 till nu, styrde S och M ensamma fem kommuner. Nu är det redan minst 19 men kan alltså bli fler. Det är en fyrdubbling.

En av de kommuner där S och M ensamma samsas i ledningen är Katrineholm, där förre S-ledaren och statsministern Göran Persson en gång var kommunalråd. Ett tecken i tiden? Det vet man inte.

I Sverigedemokraternas förra skyltfönster, Jimmie Åkessons hemstad Sölvesborg, sitter S och M också i styrelsen tillsammans. Men där samsas de med Centern och ett lokalt parti. Här kamperade M under den förra mandatperioden tillsammans med SD, KD och lokala SoL-partiet.

Det som föser samman de två statsbärande partierna lokalt är oroliga tider och möjligheten att skapa majoriteter. Exakt samma argument skulle man kunna använda på riksplanet, där Socialdemokraterna och Moderaterna tillsammans förfogar över 49,5 procent av rösterna.

Men det görs inte. Trots krig i Ukraina, galopperande prisökningar och en osäker framtid för svenskt näringsliv, grunden för välfärden.

Magdalena Andersson och Ulf Kristersson.

Det beror inte på att S och M hatar varandra lika mycket som man kan få intrycket av i debatten. Det gör de verkligen inte. Tvärtom är de på många sätt rätt lika. Båda uppfattar sig exempelvis som statsbärande vilket ger dem ett särskilt ansvar för nationens framtid. Det innebär också att i riktigt viktiga frågor gör S och M antingen upp. Eller så läggs frågan i malpåse.

Det här gäller stora avgörande frågor som inte kan rivas upp från en mandatperiod till en annan och sedan gå tillbaka till ursprungsläget igen. Det rör helt enkelt inte gratis entré till statliga museer utan grundläggande frågor med avgörande inflytande på Sveriges framtid.

Skälet till att M och S inte samarbetar mer än så på det nationella planet, men gärna lokalt, är att de helt enkelt inte vill. De behöver skrämmas med motståndaren för att få fart på sina egna väljare. Inget är så effektivt på den punkten som en gemensam fiende.

Men vågen av nya samarbeten mellan Magdalena Anderssons och Ulf Kristerssons partier lokalt kan i framtiden få påverkan på riksplanet. Än är vi inte där – men droppen urholkar stenen.

Den som misstror det påståendet kan kolla på vad som hände efter valet 2018. M och SD började samarbeta i kommunerna i ganska stor skala. Nu gör de samma sak i regeringsställning.

Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Demoskops undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällsfrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.