Besöket ska stoppa kritiken i USA och är en signal till Putin

President Zelenskyjs visit hos Joe Biden är ett styrkebesked men också en signal till Ryssland att USA inte har några planer på att lämna Ukraina i sticket.

Samtidigt är toppmötet ett försök att mota de kritiska röster inom det republikanska partiet som ifrågasätter stödet till Ukraina.

Följ ämnen
Ukraina

Volodomyr Zelenskyj är för tillfället den internationella politikens omslagspojke. Hans insats för att organisera och motivera det ukrainska motståndet mot Rysslands aggression har varit fullständigt avgörande för Ukrainas anmärkningsvärda förmåga att stå emot angreppet från en av världens mäktigaste militärmakter.

Under det tio månader långa kriget har Zelenskyj otaliga gånger talat inför olika länders parlament för att trumma upp stöd. Men fram till nu har han inte lämnat Ukraina. När han gör det är det för att tas emot av världens mäktigaste man, USA:s president.

Av säkerhetsskäl har det överraskande besöket hållits hemligt ända tills den ukrainske presidenten redan var på väg.

Resan till USA är en demonstration av styrka. Zelenskyj skickar en signal till Putin och det ryska folket att Ukraina sitter i förarsätet i kriget. Han kan resa utomlands utan att behöva oroa sig och Putin kan inte stoppa honom.

Putin har i kontrast till Zelenskyj blivit en internationell paria. Väldigt få ledare vill träffa honom. Häromdagen gjorde han en av sina få utlandsresor efter att han invaderade Ukraina. Färden gick till Minsk och den lika avskydde diktatorskollegan Alexandr Lukasjenko.

Zelenskyjs korta visit till Vita huset och den amerikanska kongressen ger honom och president Biden chansen att sola sig i sin motparts stjärnglans. Besöket gynnar båda.

Tajmingen är ingen slump.

Volodymyr Zelenskyj.

Stoppa ryska raketer

Inom några veckor tar republikanerna över makten i representanthuset. Där har den nye majoritetsledaren Kevin McCarthy flera gånger uttryckt kritik mot det omfattande amerikanska stödet till Ukriana. Hans åsikt att USA istället borde använda pengarna till att lösa inhemska problem delas av många av hans partikamrater.

Biden vill få igenom ett stort ekonomiskt paket denna vecka där det ingår ett stöd på 450 miljarder kronor till Ukraina. Dessutom tänker han under besöket presentera ett extra militärt stöd på 20 miljarder kronor som bland annat omfattar ett av USA:s mest avancerade luftvärnssystem, Patriot.

Att USA förser Ukraina med ett Patriot-batteri för att stoppa de ryska raketerna från att förstöra Ukrainas el-, vatten- och värmeförsörjning i vinter är ett tydligt budskap till Putin. Ju mer han försöker krossa Ukraina desto mer stöd kommer USA att ge.

Republikanernas vacklande inställning är ett allvarligt hot mot Ukraina och en källa till hopp för Putin. Det är bara två år kvar till nästa presidentval och i nuläget ser det ut som Donald Trump kan göra comeback i Vita huset. Samme Trump som under sina fyra år i Vita huset ofta hyllade Putin.

Genom att bjuda in Zelenskyj hoppas Biden att den ukrainske presidentens stjärnglans ska övertyga även republikanerna om det livsviktiga i Ukrainas kamp också för USA. Visserligen kostar kriget USA enorma summor men Ukrainas motstånd bidrar samtidigt till att bryta ner krigsmaskineriet hos en av USA:s främsta utmanare på den internationella arenan. Utan att USA för egen del behöver avlossa ett enda skott.

Joe Biden tidigare i december.

Pressa Zelenskyj

Värdet av det borde vara tydligt även för republikanerna. Och än så länge backar åtminstone en majoritet av partiets senatorer stödet till Ukraina även om det ser sämre ut i representanthuset.

Det spekuleras i om Biden vid deras möte kommer att pressa Zelenskyj att i en snar framtid gå med på att inleda fredssamtal med Ryssland. Officiellt avvisas allt sånt prat av Biden-administrationen som i stället säger att USA stöd finns där "så länge det krävs".

Tidigare har det också funnit viss irritation i Washington med Zelenskyjs ständiga krav på mer stöd och bristande tacksamhet över de uppoffringar som USA och Europa trots allt gör. Nu får Zelenskyj chansen att framföra sitt tack direkt till kongressledamöterna med förhoppningen att det ska charma dem till att fortsätta öppna plånboken.

Men ju längre kriget pågår utan en tydlig vinnare desto svårare blir det att upprätthålla allmänhetens stöd för Ukraina. Inte bara i USA utan även i Europa.

Här spelar Zelenskyj en avgörande roll.

Hans dagliga uppdateringar till det ukrainska folket, hans förmåga att ingjuta hopp och motståndsvilja, hans rättframma uppriktighet. Allt det bidrar till att hålla igång flödet av utländska vapen och pengar utan vilka Ukraina inte skulle ha en chans att grusa Putins imperialistiska planer.

Häromdagen besökte Zelenskyj ukrainska soldater vid fronten i Bachmut, en stad där några av krigets blodigaste strider pågår. I dag tas han emot i Ovala rummet i Vita huset.

Biden må vara världens mäktigaste man men det råder ingen tvekan om vem som är dess mest lysande stjärna.