Man skulle kunna kalla det för politik

Därför öppnar Folkhälsomyndigheten plötsligt för munskydd

För inte länge sedan var munskydd det löjligaste som finns. Anders Tegnell sade att de möjligen kunde ha psykologisk betydelse.

Nu öppnar Folkhälsomyndigheten för att de kan användas ibland.

Konstigt.

Cirkus munskydd rullar vidare. Eller är det så att Folkhälsomyndigheten dukat under för politiska påtryckningar?

I början av coronakrisen, då andra länder stängde sina skolor på löpande band, hölls för- och grundskolorna öppna i Sverige. På andra stadier flyttades utbildningen till hemmet.

Men kraven på att stänga skolorna var ändå till en början skarpa. För att inte säga högljudda. Ändå höll både Folkhälsomyndigheten och regeringen stånd. I alla fall för de elever som omfattas av skolplikten. De skulle till skolan, basta.
 

I efterhand är det många som tycker det var bra. Ingen kräver i dag att skolorna ska bommas igen och andraklassare ska traggla med sina skolböcker hemma.

Är det något liknande vi nu bevittnar, fast med ett annat slut? Kanske.

Folkhälsomyndigheten och Anders Tegnell har sedan virusutbrottet starkt ifrågasatt, närmast förlöjligat, användandet av munskydd i kampen mot spridningen av coronaviruset. I vissa fall kunde de till och med vara helt kontraproduktiva, underlätta smittspridningen.

Det mest positiva Tegnell hade att säga om munskydd var att de möjligen hade en psykologisk effekt. Genom att folk bar skydd påmindes inte bara bärarna utan även personer i deras omgivning om att vi befinner oss mitt i en pandemi med en hittills okänd, lömsk och potentiellt mycket allvarlig sjukdom.

 

Men nu tycks en försiktigt omsvängning vara på gång. Vid en presskonferens med bland andra socialminister Lena Hallengren (S) meddelade Folkhälsomyndighetens chef Johan Carlson att munskydd kanske kan ha ett värde. Ibland.

Han sade exempelvis så här om hur lokala utbrott av covid-19 kan hanteras:

– Där (i verktygslådan) hör möjligtvis också munskydd hemma, i väntan på att man bygger bort trängsel till exempel i kollektivtrafiken.

Han sade också att munskydd i vissa särskilda fall kan rekommenderas, kanske om man bor tillsammans med smittad person.

Jag säger inte att det är så. Men det kan vara en försiktig, politiskt betingad reträtt.

 

I land efter land påbjuds munskydd i offentliga miljöer. På bussar och tåg, på restauranger, i butiker eller andra ställen där det samlas många människor.

Bruket har spritt sig till Sverige där många människor går omkring med munskydd helt frivilligt.

Enligt en undersökning som Sveriges Television, SVT, gjort ökar försäljningen kraftigt. På ett par veckor gick försäljningen på nätapoteket Apotea upp från omkring 150 000 till 395 000 i veckan.

Befolkningen, och den internationella debatten, utsätter alltså makthavarna, särskilt regeringen, för ett stort tryck. De är, av naturliga skäl, livrädda för att göra fel och vill inte bli anklagade för att utsätta människor för onödiga risker.

Det kan vara förklaringen till den försiktiga omsvängningen, från en helt onödig grej till något som i vissa situationer kan ha ett värde.

Man kan kalla det politik och då tror jag att man slår huvudet på spiken.


Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällefrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.