Därför ville Boris Johnson inte ses ihop med Trump

LONDON. När Donald Trump anlände till Nato-toppmötet i går befann sig värden Boris Johnson mer än hundra kilometer bort. På en julmarknad där han poserade med korvar.

Här kommer förklaringen till att den brittiske premiärministern till varje pris försöker undvika att ses ihop med USA:s president.

Följ ämnen
Nato

Det är verkligen märkligt.

Normalt brukar en brittisk regeringschefs högsta önskan vara att frottera sig med världens mäktigaste man. Förre premiärministern Tony Blair solade sig gärna i rampljuset av både Bill Clinton och George W Bush och talade om den ”särskilda relationen” mellan Storbritannien och USA.

Normalt är Boris Johnson och Donald Trump också tjänis och bundis. Inte minst eftersom de är samma andas barn. Högerpopulister med stora problem att hålla sig till sanningen och ansedda som lite galna.

Men när Johnson står som värd för Natos 70-årsfirande i London så gjorde han verkligen allt för att inte hamna på bild med Trump.

Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg, Storbritanniens premiärminister Boris Johnson och USA:s president Donald Trump 

Johnson är rädd att en alltför nära association med den amerikanske presidenten ska skada hans chanser att bli omvald i de val som hålls på torsdag i nästa vecka. Johnson leder rätt stort i opinionsmätningarna och behöver egentligen bara undvika att göra några misstag för att sannolikt vinna.

Så i stället för att som brukligt ta emot sina gäster så reste Johnson i går till Salisbury för att bedriva valkampanj på en julmarknad. När han väl återvände till London på eftermiddagen såg han också till att inte ha något bilateralt möte med Trump, vilket han i normala fall definitivt hade haft. Istället träffade han enskilt bland annat Frankrikes Macron och Tysklands Merkel.

Däremot hann han med att skämta om Trump ihop med Macron och Justin Trudeau i en video som blivit viral.

När den amerikanske presidenten anlände till Nr 10 Downing Street i går kväll för Nato-ledarnas middag så lät Johnson bli att komma ut i dörren och välkomna honom.

Denna extrema beröringsskräck kommer sig av att Donald Trump är extremt impopulär i Storbritannien. Till och med mindre ansedd än Rysslands president Vladimir Putin.

När Nato-toppmötet en gång i tiden planerades av Johnsons föregångare Theresa May trodde hon att brexit-frågan vid det laget skulle vara ur världen. Att mötet skedde mitt under brinnande valrörelse kom på ett sätt sällsynt olämpligt för Johnson.

Han var livrädd att den amerikanske presidenten skulle lägga sig i valet på något sätt. Vid Trumps presskonferens i går var det tydligt att denne fått instruktioner att undvika att tala om valet. Vilket han till viss del misslyckades med när han ändå lyckades peka ut Johnson som mycket lämpad att leda landet. Men det kunde ha varit värre.

En brännande fråga i valdebatten här i Storbritannien just nu är det framtida "fantastiska" handelsavtal som landet hoppas förhandla fram med USA. Labour anklagar Johnson för att vara beredd att sälja ut den statligt finansierade brittiska sjukvården, NHS, till USA i ett sådant avtal. Något som Johnson kategoriskt avvisar och Trump också.

Men eftersom båda herrarna har stora problem med sin trovärdighet är det få som litar på dessa försäkringar.

Särskilt som Trump i går hävdade att han inte hade en aning om varifrån uppgifterna kom att USA skulle vara intresserat av NHS.

– Inte ens om ni höll fram det till mig på ett silverfat skulle jag ta emot det, hävdade Trump.

Därför blev det både en smula komiskt och rätt avslöjande när brittiska tv-kanaler spelade upp ett klipp från Trumps senaste besök i London där han deklarerar att när det blir förhandlingar om ett frihandelsavtal så finns allting på bordet, inklusive den brittiska sjuvården i NHS som är en stor inköpare av mediciner som amerikanska läkemedelsbolag gärna vill sälja till höga priser.

Skälet till att frågan om vad som händer med NHS vid ett handelsavtal med USA överhuvudtaget diskuteras beror med andra ord på att Trump själv är den som tagit upp det.

Minnesförlust eller en medveten duckning?

Trump skippade sin avslutande presskonferens efter videon där de övriga ledarna gjorde narr av honom. Därmed slapp Boris Johnson ytterligare inbladning i valrörelsen från presidenten. Men eftersom Trump surnade till kan det innebära tuffare förhandlingar när det kommer till handelsavtalet med USA.