Man fattar inte vad karln menar

Det verkar som om Hultqvist vill efterträda Löfven

Den stora frågan med Peter Hultqvists debattartikel är vad han menar.

Vill han bli partiledare? Eller siktar han på en annan hög position i sitt parti?

I en debattartikel i Aftonbladet med rubriken Nyliberalismen är ett pr-styrt elitprojekt” ger försvarsminister Peter Hultqvist (S) sin syn på det politiska läget i Sverige.

I korthet går hans beskrivning ut på att det mesta har gått snett under de senaste decennierna och det är nyliberalismens fel.

”Detta är inte något som någon politiker kan vara stolt över”, skriver Hultqvist och inkluderar därmed även sitt eget parti i avbasningen.

Under de senaste tjugo åren har Socialdemokraterna lett regeringen i tolv, under de senaste tre decennierna under 18 år.

Men vad vill Peter Hultqvist ha i stället? Jo, 55 procent av den framtida sysselsättningsökningen ska ske i ”välfärdens verksamheter”, det vill säga den skattefinansierade sektorn. Det är faktiskt det enda konkreta han har att komma med.

Frågan som kvarstår är vad Peter Hultqvist vill åstadkomma med sin skrivelse. En möjlighet är att han, som ryktena säger, vill bli partiledare och redan nu signalerar en helt annan kurs för sitt parti än den nuvarande ledningen företräder.

Peter Hultqvist.

Det är dock mindre sannolikt. Hultqvist är bara ett år yngre än Stefan Löfven och skulle inte tillföra Socialdemokraterna den fräschör, modernitet och den air av spänning som Socialdemokraterna så väl skulle behöva.

Mer sannolikt är att Peter Hultqvist i god tid vill signalera att han har mycket att tillföra Socialdemokraternas interna idédebatt och tänker göra det. Det gör man enklast i partiets ledning och där vill han tydligen vara kvar. Men kanske i en ännu tyngre roll. Hultqvist sitter i den innersta cirkeln, det verkställande utskottet.

Om så skulle vara fallet, vilket jag alltså tror, vurmar försvarsministern inte helt oväntat för en mer vänsterbetonad politik. Det har han alltid gjort.

Men att mer än hälften av sysselsättningsökningen ska ske i välfärdssektorn låter världsfrånvänt.

Facken, som på LO-sidan står både Hultqvist och Socialdemokraterna nära anser att den privata sektorn ska vara löneledande, Sverige kan inte ta ut högre löner än exportindustrin kan göra. Då prisar vi oss ur marknaden på ett sätt som kan få förödande konsekvenser.

Samma resonemang borde gälla sysselsättningen, annars kommer de som jobbar få ännu lägre löner än de har i dag.

Det vill nog inte Hultqvist, vilken roll han än har eller får i framtiden.

Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällefrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.