Rikspolischefens ord är sensationella

Äntligen stod rikspolischefen framför mikrofonerna.

Och innan ordmassorna om sprängningar och resurser och kraftsamling smattrade igång sade Anders Thornberg någonting oerhört.

Det var ord som vår normalt så återhållsamme rikspolischef brukar undvika, ord som närmast för tankarna till det trasproletariat inom tyckonomin som försörjer sig på alarmistiska utspel och swishbetalningar.

Men så befinner sig Sverige också i en situation som får experter och poliser från andra länder att komma på studiebesök i syfte att försöka förstå och dra lärdomar för att undvika att hamna i samma situation.

Till presskonferensen klockan 08.30 i morse, ingen annan myndighet än Polisen skulle få för sig att lägga den så tidigt, i Polishuset på Kungsholmen, Stockholm, hade de gamla vanliga släpat sig.

Ekot, SVT, TV4, morgontidningarna, TT, samt en och annan udda figur, journalist är inte en skyddad titel, koncentrerade reportrar som sammanbitet lyssnade och antecknade.

En pressnisse hälsade oss välkomna varefter fyra av landets högsta polischefer, två män och två kvinnor, tog plats.

Rappt och medievant avlöste de varandra och berättade om gangsters som skjuter för att skada eller döda och som spränger för att visa makt och skrämma och om att handgranater mer och mer ersatts av hemmagjorda bomber och om samarbete med Försvarsmakten.

Rikspolischefen Anders Thornberg höll pressträff tillsammans med andra högt uppsatta chefer inom polisen.

Linda H Staaf, höjdare på NOA, polisens nationella operativa avdelning, rabblade siffror, hittills i år 187 anmälningar om allmänfarlig ödeläggelse, fler än under hela fjolåret, 120 misstänkta, fler av de gripna är springpojkar, kända av lokalpolisen för småbrott, utskickade för att placera sprängladdningarna.

Hon sade saker i stil med att ”vi klarar de minutoperativa akuta ärendena”, poliser älskar att uttrycka sig på det sättet, reportrarna antecknade och nickade.

– Det går inte en dag utan att jag tänker på den unga kvinnan i Lund som för någon månad sedan skadade sig allvarligt i samband med en sprängning. Jag ger mig inte innan de som låg bakom den sprängningen är inom kriminalvårdens försorg.

Det var Mats Löfving, ännu högre chef på NOA, som sa så. Han sa det med en beslutsamhet jag gillade.

Å andra sidan. Vrede kan vara en utmärkt drivkraft, men hur långt räcker det?
Det är med dessa sprängningar som med skjutningarna. Alldeles för få klaras upp. Vilket i sin tur muntrar upp de kriminella.

Så vad gör polisen?

Annat läggs åt sidan. Resurser koncentreras. Underrättelseverksamhet, spaning, ingripande och utredning. Samarbete internationellt och med elva andra myndigheter i Sverige.

I fjol var det framförallt handgranater som sprängdes. Nu är det hemmagjorda bomber. Gödsel, dynamit som stjäls från byggarbetsplatser.

Önskemål om nya lagar ventilerades, det är ett knep polisen alltid tar till i sammanhang som detta, och en ”nationell operativ hub” har inrättats. Ja, även polisen har smittats av engelsk managementlingo.

Det är, fick vi veta, jobbigt att vara kriminell. Polisen är på dem hela tiden. Det är så jobbigt att gangsterledarna flyttat till Spanien.

Och polisen växer. Faktum är att polisen växer på ett sätt som saknar motsvarighet i den svenska statsförvaltningens historia. Gott så. Låt oss bara hoppas att myndigheten använder alla dessa nya poliser på ett vettigt sätt.

Kortsiktigt är det viktigt att slita sönder nätverken, gripa och lagföra ledarna, bura in nyckelpersonerna som är svåra att ersätta.

Långsiktigt? Polisens dystra svar är att vi bevittnar ett samhällsmisslyckande och att det kommer att ta tid att komma till rätta med de grundläggande orsakerna, slitna, bortglömda, förorter, begränsade livschanser, en integration som här och där lämnar en hel del övrigt att önska.

Redogörelser kom och gick och när polischeferna var klara var det dags för den sedvanliga allmänna frågestunden som är ett elände journalisterna tvingas genomlida innan de enskilda intervjuerna tar vid.

Men redan i sitt inledande anförande sade Thornberg någonting högt anmärkningsvärt, närmast oerhört, ord som borde pryda varje löpsedel och dominera morgonsofforna i tv och debatterna:

– Vi ser ingen motsvarighet till situationen i Sverige internationellt.


PODD Varför ökar sprängningarna i Sverige?

I nyhetspodden Aftonbladet Daily pratar vi med Aftonbladets Oisín Cantwell om den senaste tidens sprängningar i Sverige.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen