Putins plan för att ta över Belarus

Feststämning råder på Belarus gator. Demonstranterna känner det som om de redan vunnit kampen.

Men läget kan snabbt ändras.

Vladimir Putin har sedan länge en plan för att ta över landet.

Ser man på tv-bilderna från Minsk kan man förledas att tro att revolutionen i Belarus redan är över och att den slutat lyckligt.

Det kan den givetvis göra men det vore naivt att tro att demonstranterna redan vunnit.
Rysslands president Vladimir Putin har sedan länge en plan för att ta över Belarus. Han utvecklade den som ett led i sina försök att hitta ett sätt att kringgå den ryska konstitutionen så att han kunde fortsätta bli vald till president även efter 2024.

Tanken var att Ryssland och Belarus skulle gå ihop som nation under en gemensam konstitution och en gemensam president. Putin försökte pressa Belarusdiktatorn Aleksandr Lukasjenko att gå med på planen. Men eftersom denne skulle förlora sin makt och bara få spela andrafiolen så sa Lukasjenko nej.

Putin hittade istället ett smidigt sätt att ändra den ryska konstitutionen så att hans mandatperioder nollställdes. Så planen lades i byrålådan.

Men nu finns det en stor risk att han dammar av den igen.

Den ryske presidenten har inga problem med att göra sig av med Lukasjenko. Det enda han uppskattar med honom är att han sett till att Belarus förblivit en trogen del av det ryska imperiet och inte flirtat på allvar med västvärlden.

Kan Putin hitta någon annan som kan fylla samma roll så har han ingenting emot att byta ut diktatorn.

Det är här hans gamla plan passar in. Nu när Lukasjenko är försvagad blir det lättare att övertyga honom.

Arkivbild. Belarusdiktatorn Aleksandr Lukasjenko och Vladimir Putin.

Ny parhäst

Om Ryssland och Belarus bildar en gemensam nation under Putin med en ny parhäst i Minsk så slipper Putin skicka in militären för att förhindra att Belarus vänder sig till EU eller Nato för att få hjälp.

En regelrätt invasion skulle leda till ett ramaskri i väst och med säkerhet till nya hårda sanktioner mot Ryssland. Så som skedde efter att Ryssland annekterade Krim och startat ett lågintensivt krig i östra Ukraina. Många av sanktionerna är fortfarande i kraft.

Men att släppa Belarus är heller inget alternativ. Belarus gränsar direkt till Polen, ett land med starka anti-ryska känslor som numera är med i både Nato och EU. Dessutom mot två andra Nato och EU-länder, Litauen och Lettland och mot Ukraina som försöker bryta sig loss från Ryssland.

Putin varnar nu både Tysklands Angela Merkel och Frankrikes Macron för att lägga sig i Belarus ”inre angelägenheter”. I den ryske presidentens värld är det av oerhörd vikt att behålla Belarus som en buffert mot väst och som en del av Rysslands intressesfär.

Den avgörande frågan är om han kan få de som nu firar på gatorna i Minsk och månar om Belarus självständighet att gå med på en sådan lösning.

Ett sätt vore att låta oppositionen vara med och utse Belarus nye ledare.

Så länge Putin kan försäkra sig om att den nye ledaren är lojal mot Ryssland så skulle det kunna vara en lösning.

Inga EU-flaggor

Hittills har protesterna i Belarus bara handlat om att Lukasjenko måste avgå och demokratiska val hållas. Det hörs inga paroller om att landet bör bli en del av EU. Inte heller viftas det med några EU-flaggor bland demonstranterna.

Ett tecken på att Belarus hårt prövade befolkning inte nödvändigtvis är varken pro-väst eller anti-Ryssland. Det ökar chanserna till en fredlig lösning.

Men feststämningen kan inte dölja att läget fortfarande är så skakigt att det är omöjligt att säga hur det hela kommer att sluta.

Sannolikt är Lukasjenkos dagar räknade men frågan är vem som kommer istället.

Demonstranter i rök under kravallerna i Minsk