Han vill leda Sverige och är turkisk medborgare

Centerns svar: Ska påbörja process

Centerpartiets tilltänkte nye ledare är medborgare i Turkiet.

Muharrem Demirok, född 1976, blev svensk medborgare som 21-åring 1997. Hans familj kommer från Turkiet och han behöll sitt turkiska medborgarskap.

Detta skriver jag inte för att misstänkliggöra Demirok eller turkiska medborgare i största allmänhet. Men Sverige har märkligt bekymmerslös inställning till dubbla medborgarskap. Som om det inte betyder så mycket.

Medborgarskapet är inte bara rättigheter, det är lika mycket skyldigheter, att försvara sitt land till exempel. Du kan bli skyldig att riskera livet för landet där du är medborgare. Eller åläggas andra plikter.

På svenska regeringens hemsida verkar värnplikten dock bara vara en olägenhet:

”Många länder har obligatorisk militärtjänst. Om du är medborgare i ett land med obligatorisk militärtjänst kan du vara tvungen att fullgöra militärtjänst… Du kan alltså bli inkallad, till exempel i samband med ett besök i ditt andra medborgarskapsland.”

I tider av lugn och internationell fred blir plikten att lära sig döda och riskera sitt eget liv något teoretiskt, inte så mycket att orda om. När jag läser vad regeringen har att säga om dubbla medborgarskap på sin hemsida är det mest en katalog av rättigheter:

”Sverige tillåter sedan många år svenska medborgare att också ha andra medborgarskap. Alla svenska medborgare har rätt till konsulär hjälp...”

”Personer med ett eller flera medborgarskap har dock alltid rätt att ansöka om konsulärt ekonomiskt bistånd…”

Migrationsverket listar på sin hemsida fördelarna med dubbelt medborgarskap, till exempel:

Möjlighet att arbeta i flera länder.

Möjlighet att få del av sociala förmåner i mer än ett land, till exempel pensioner.

Sverige har en så bekymmersfri inställning att våra myndigheter inte ens vet hur många personer som har dubbelt medborgarskap i vårt land.

Skatteverket saknar sådana uppgifter när jag vill kontrollera om Muharrem Demirok är medborgare även i Turkiet. Skatteverket råder mig att fråga Migrationsverket. Där finns heller inga register. Migrationsverket föreslår att jag ska kontakta ambassaden för det land saken gäller.

Dubbla medborgarskap låter trevligt i en värld där vi strävar efter öppna gränser.

Men när tiderna blir kärvare? När Ryssland startar ett storkrig i Europa? När Turkiet får en maktfullkomlig president som hämndlystet jagar opposition och personer som påstås ha förolämpat honom?

I den turkiska grundlagen står det att ingen medborgare ska mista medborgarskapet ”såvida inte han/hon begår handling oförenlig med lojaliteten till moderlandet”. Den maktfullkomlige presidenten Erdogan visar dagligen vad han anser vara lojalitet.

Om en turkisk medborgare utomlands gör sig skyldig till brott som kan ge minst ett års fängelse i Turkiet kan den personen åtalas när hen sätter fötterna på turkisk jord.

Att ”förolämpa” Turkiets president är straffbart med fängelse i mellan ett och sex år. Det är inget tomt hot. 2020 dömdes 3 831 personer för att ha förolämpat president Erdogan.

En person med dubbelt medborgarskap kan bli utsatt för påtryckningar för att göra tjänster åt regimen i sitt andra hemland.

Kina har skrivit in i sin grundlag att medborgarna är skyldiga att skydda fosterlandets ära och intressen; de ska uppträda på ett sätt som inte kränker landets ära och intressen.

Sådana töjbara formuleringar är typiska för auktoritära regimer som med hänvisning till diverse paragrafer vill kunna fängsla vem som helst.

Medborgarskap har på senare tid blivit en handelsvara inom EU. Ryska oligarker har skaffat sig flera medborgarskap för att åtnjuta friheten i väst samtidigt som regimen de tjänar hotar och fördömer det dekadenta och okristliga ”Gayropa”.

Gennadij Timtjenko, Putins vän som grundade oljehandelsbolaget Gunvor tillsammans med svensken Torbjörn Törnqvist, är medborgare i Finland och Armenien förutom Ryssland.

Oligarken Roman Abramovitj, som också anses stå Putin nära, är medborgare i Portugal och Israel förutom Ryssland.

I denna nya värld där medborgarskap är handelsvara och potentiella verktyg för påverkan vet svenska myndigheter inte vilka av våra egna medborgare som också har skyldigheter gentemot länder som Turkiet och Ryssland. Inte ens Säpo har en susning, uppger dess presstjänst när jag frågar.

Uppgifterna finns helt enkelt inte.

Vad gäller Muharrem Demirok fick jag bekräftat att han är turkisk medborgare av Centerpartiets presschef Josefin Berglund Belani.

Hon skriver i mail att Demirok ”ska påbörja en process om att avsluta sitt turkiska medborgarskap, för att säkerställa att det i rollen som partiledare inte ska finnas några hinder framöver vad gäller tillgång till möten eller information.”

Muharrem Demirok föreslås bli ny partiledare för Centerpartiet.

Följ ämnen i artikeln