Fåglarna är monogama och har så mycket frihet

Till slut gav jag upp, jag ljög och sa att jag också tittar på ”Hotell Romantik”. 

Jag började försiktigt med att instämma, nicka och säga ja och precis. Sedan höjde jag insatserna med egna analyser samt kritiserade deltagare jag inte kunde namnet på.

Alla tittade på ”Hotell Romantik” utom jag och det är först nu när programmet är slut som jag funderar över vad det beror på.

På torsdagskvällen stod jag vid franska hyllan på systembolaget, framför priserna till vänster, vid de viner de som röstar vänster har råd med.

I takt med att barnen blir större och flyttar ut så ska jag enligt naturlagen om double income no kids röra mig till höger och till slut hålla i en Châteauneuf-du-Pape Cuve från Rhonedalen för 295 kronor. Kryddig nyanserad smak till mina kryddiga nyanserade åsikter. Jag rör mig till höger, jag handlar mig uppåt, men vilket rödvin jag än väljer så kommer jag hem med det till samma person. 

På väg hem från systembolaget lyssnade jag på ”Vetenskapspodden” i P1 där de tog upp ämnet att fler par över sextio går skilda vägar och jag kan inte vara ensam om att ha varit ung en gång och tänkt att vid sextio är det ingen idé att skilja sig för då är livet över. 

Diskussionen i ”Vetenskapspodden” glider över i antropomorfism, ungefär att ett djur tillskrivs mänskliga egenskaper. Detta apropå att en hel del djur är monogama. Själv har jag för ovana att animalisera människor.

Åttio procent av fåglarna är monogama och som fågel har du så mycket frihet, du bara kastar dig ut och låter himlen bära dig. Ingen blir bitter för att du flyger och när du kommer tillbaka så gör du det för att du vill. 

Visste ni förresten varför sjöhästar skiljer sig? Därför att om de kommer ifrån varandra så glömmer de vem de var ihop med. 

När mamma och jag stannade vid en rastplats i somras så fick vi syn på någon slags mås som satt på en sten och skrek och passade sina barn. Varför är hon lämnad ensam? raljerade jag med Trocomare på läpparna. 

Mamma åt sin äggsmörgås med jämnmod och lät den yngre lite sämre versionen av sig själv vädra sina unga heta känslor. Som vi satt där med våra kaffemuggar så landade den andra föräldern och hur det nu var så visste mamma att det var en tjejfågel. Det var mamman som var borta medan pappa hade barnansvar. 

Åh, sa jag. 

Sedan hoppade måsparet över till en sten intill och vässade näbbarna mot varandra. 

Med hjärtat fyllt av monomagi hällde vi ut våra kaffeslattar i gräset och for söderut. 

Inom mig finns en längtan efter att bli äldre och klokare och lugnare. Inte bli så arg på mansmåsar till exempel. 

Jag sneglade på mamma och undrade om hon ibland spelar dum för att vi ska komma på livets lösningar på egen hand. 

Det är inte lätt att leva.

Det är inte lätt att leva tillsammans .

Länge.

Lev som en fågel, ge frihet.

Men inte så mycket frihet så att du likt en sjöhäst glömmer bort vem du älskar.

Jag har min näbb mot din näbb, på en sten i en sjö vid en rastplats. 

Vinet kostar 295 kronor för i går kom elstödet.