Därför är tiden som återstår med Trump farlig

President Trump borde rimligen bara ha ett enda fokus under sina sista två månader i Vita huset.

I stället ägnar han sig åt hämndaktioner och verkar fundera på hur han kan sluta med en rejäl smäll.

USA har just nu en extremt snabb smittspridning. För bara några veckor sedan ökade antalet fall i USA med cirka 50 000 per dag. Nu är man uppe i över 150 000 nya fall per dag.

I Europa agerar regeringar kraftfull inför en liknande utveckling men från den sittande amerikanske presidenten hörs inte ett enda ord om hur den akuta situationen ska bemötas.

Nej, Trump verkar fundera på helt andra saker än de över tusen amerikaner som varje dag dör i corona.

Två spår ser ut att finnas i Trumps huvud.

Det ena är att fortsätta vägra erkänna nederlaget i presidentvalet. Det spelar ingen roll att hans stämningar kollapsar en efter en och att republikanska politiker i flera vågmästarstater kastat in handduken. Trump fortsätter envetet att hävda fusk och hämnas på dem som säger emot.

Senaste offret är en av de höga cheferna för myndigheten som övervakar valsäkerheten. Denne hävdar att årets presidentval är ett av de mest säkra som någonsin genomförts och att inga bevis finns för valfusk eller stora misstag som kan ha påverkat utgången.
Det skulle han inte ha sagt.

Presidenten – som en gång utsåg honom – gav Christopher Krebs sparken med omedelbar verkan via Twitter.

Attack mot Iran

Det andra spåret verkar vara att Trump vill avsluta på ett sätt värdigt en såpopera-stjärna. Det ska hända något spektakulärt. Gärna något som bakbinder efterträdaren Joe Biden.

Amerikanska medier avslöjar att presidenten häromdagen förhörde sig om olika handlingsalternativ när det gäller Iran, det land som Trump mer än något annat utpekat som USA:s fiende nummer ett. Detta efter att en rapport från FN:s atomenergiorgan IAEA pekat på att Iran anrikat långt mer uran än man har rätt till enligt det kärnenergiavtal som Trump drog sig ur i maj 2018.

En utveckling som alla varnade för när USA sa upp avtalet.

Nu funderar presidenten uppenbarligen på hur han ska hämnas på Iran och försvåra deras möjligheter att skaffa sig kärnvapen genom exempelvis en militär attack mot Irans kärnanläggningar. Något som skulle göra det svårare för Biden att blåsa nytt liv i kärnenergiavtalet.

Amerikanska medier hävdar att Trumps närmaste omgivning pekat på de stora riskerna med en sådan attack och övertalat honom att låta bli. Men vem vet vad presidenten är kapabel att göra. Han är ju inte direkt känd för att lyssna på goda råd. I början av januari är det ett år sedan Trump lät mörda en hög iransk general och närapå startade ett regelrätt krig.

Nya terrordåd

Om Trump vill avsluta sin karriär i Vita huset med att göra ett rejält avtryck är utrikespolitiken särskilt lockande. Där har han som president stor makt och kan använda USA:s kraftfulla militära maskineri.

Men här finns också en del vallöften att infria.

Trump har lovat att ta hem amerikanska trupper från "ändlösa krig". Nu har han gett order om att dra tillbaka hälften av de amerikanska trupperna från Afghanistan och ett antal trupper från Irak.

Det kan tyckas som en rimlig åtgärd efter 19 år av krig, USA:s längsta.

Men Trump verkar ha glömt bort varför USA startade kriget i oktober 2001. Målet var att förhindra att Afghanistan skulle fortsätta vara en plats där terrordåd mot USA planerades som attackerna den 11 september 2001.

Om de amerikanska trupperna försvinner är risken överhängande att islamisterna i form av talibanerna åter kommer till makten, helt eller delvis, med nya terrordåd i väst som följd.

Förre försvarsministern Mark Esper ville inte se något snabbt trupptillbakadragande vilket var ett tungt vägande skäl till att han fick sparken för en dryg veckla sedan.

Ett annat av Trumps utspel har varit att skyndsamt utfärda tillstånd för oljebolag att börja borra i skyddade delar av Arktis. Något som han vet går direkt emot Bidens agenda.

Uppblåst ego

Detsamma gäller utrikesminister Mike Pompeos besök i olagliga israeliska bosättningar på den ockuperade Västbanken.

Med en person som så tydligt drivs av sitt eget uppblåsta ego är oron stor att Trump ska skapa ännu mer kaos innan han lämnar Vita huset. Alla utgående presidenter tänker på sitt eftermäle. Men president Trump verkar bara tänka på sig själv och strunta i nationens säkerhet vare sig det gäller inhemska hot som pandemin eller utrikespolitiska äventyr.

Bidens taktik har hittills tydligt varit att inte göra för stor sak av Trumps vägran att erkänna sig besegrad eller hans försök att sabotera för den kommande administrationen.

Biden verkar precis som många republikaner rädd för att reta upp presidenten. Tiden som återstår till maktskiftet kan bli en farlig tid både i USA och för omvärlden.