Håll femton fullvuxna fladdermöss avstånd

Djuren visar vägen när vi ska distansera oss

Det är fascinerande hur den sociala distanseringen liksom satt sig i kroppen på några veckor. Inte en enda gång sedan mars månad har jag givit någon en ogenomtänkt kram eller kommit på mig själv med att tappa fokus vid grönsakshyllan på Willys. Och det verkar gälla de flesta man möter.

Frågan är bara hur långt avstånd man egentligen ska hålla till varandra i virustider?

Ja, svarar Folkhälsomyndigheten, hur långt är ett snöre?

Inledningsvis var det rekommenderade avståndet en meter. Inga större problem, bara ungefär så långt svenskar brukar befinna sig från varandra när de samtalar i det offentliga rummet.

Sedan började omvärlden växla upp till en och en halv meter, helst två, för att vara på den säkra sidan. Six feet i USA.

Häromdagen fick vice statsepidemiolog Anders Wallensten frågan hur man ska tänka och landade i ett resonemang om ”mer än armlängds avstånd”, vilket fungerar bra som metafor men sämre som mått, eftersom en arm ytterst sällan är över en meter lång.

 

Kollegan Wolfgang Hansson gjorde det enda raka och plockade fram tumstocken, gick på promenad och konstaterade att två meters avstånd är omöjligt att hålla i alla lägen i tät bebyggelse, eftersom det är längre än man tror.

Oförmågan att ögonmåtta meteravstånd är uppenbarligen djupt allmänmänsklig. Vi behöver visualisera något konkret. Så vad är i alla lägen ungefär två meter långt?

En kompis förklarar att han brukar tänka sin egen längd, utsträckt på marken.

Avståndet motsvarar ”tjugo toarullar eller fem skånska spettekakor”, säger Alf Jönsson, regiondirektör i Region Skåne.

Toarulleknepet var kanske gångbart i den inledande bunkringsfasen, men är knappast särskilt relevant längre. Och jag vet inte vad som är svårast att föreställa sig, eller hur många svenskar (och nysvenskar!) som känner till universalmåttet för en spettekaka.

”Tänk att ni har en liten älg mellan varandra”, uppmanade Per Berglund, divisionschef för länssjukvården i Norrbotten, i början av april. Det ledde till spridda skratt – hur stor är en liten älg? – men har visat sig vara del av en världsomspännande trend. Djuren har nämligen seglat upp som den sociala distanseringens mest pedagogiska verktyg.

 

I Leon County i Florida rekommenderas invånarna att hålla sig ”minst en alligator ifrån varandra”. I Yukon i Kanada har myndigheterna gått ut med bilder på människor med en vildren mellan sig. En annan visar fyra stiliserade korpar i rad, med en kompletterande bildtext som förklarar att fåglar sällan ställer sig i perfekta led och att man kan behöva ”lägga till extra korpar” för att vara helt säker. CNN uppmanar sina tittare att tänka två golden retrievers eller en älgkrona från ena sidan till den andra. Två hankatter fungerar också, om man räknar in svansarna.

 

Idén om att låta folkvett råda och människor tänka själva är fin när den fungerar. Det är uppenbart att det hållna avståndet till andra människor måste vara längre om man står ansikte mot ansikte inomhus och hostar än rygg mot rygg på en uteservering. Och ändå. Det vore lite skönt att få ett enda mått att hålla sig till.

Vi befinner oss i en världsomspännande pandemi och behöver en konkret och globalt gångbar bild för att hjälpa oss att kontrollera smittspridningen och rädda liv. Något som kan motivera oss lite extra.

Jag tänker: Femton fullvuxna fladdermöss av hankön med vingarna utbredda.

 


PODD Så utnyttjar IS coronakrisen

Sen 2014 har IS funnits och spridit sin skräck genom flertalet attacker runt om i världen och tusentals människor har dött. Men sen förra året har det varit ganska tyst i de stora medierna om IS. Hur påverkar pandemin IS? Verkar de i det dolda och kommer de utföra attacker i världen nu när den är som mest sårbar?

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen