Mejla

Oisín Cantwell

Therese Lindgren om psykiska ohälsans ruiner och kalhyggen

Publicerad:
Uppdaterad:
Therese Lindgren, youtuber, utsedd till mäktigast inom sociala medier i Sverige.
Foto: Amanda Parkkinen/SR
Therese Lindgren, youtuber, utsedd till mäktigast inom sociala medier i Sverige.

Till slut kan hon inte ens dricka vatten utan att oroa sig över att sätta i halsen.

Therese Lindgren, youtuber, utsedd till mäktigast inom sociala medier i Sverige, tar i sitt Sommar med oss på en resa genom den psykiska ohälsans ruiner och kalhyggen.

Det råder väntrumstystnad inom de väntrumsvita väggarna.

Vår sommarvärd ska snart få träffa vad hon tror är ännu en psykiatriker, men som visar sig vara psykolog.

Therese Lindgren återvänder till denna psykolog genom sin intelligent uppbyggda berättelse och förser oss med pusselbit efter pusselbit.

Hon vinglar på höga klackar genom Gamla stan, ung och osäker, på väg till ett möte med viktiga kunder.

Det slutar på toaletten och en övertygelse om att hon har fått en stroke, för det drabbade morfar.

Therese Lindgren har redan fem olika diagnoser men det som sker nu är någonting nytt. Tvångstankar, oro över död och sjukdom, andnöd, hjärtklappning, svettningar, attackerna kommer oftare och oftare.

Nio månaders sjukskrivning. Ensam med lådvinet. Det krävs en kvarts förberedelse bara för att gå ut med soporna.

Therese Lindgren berättar att hon inte är ensam. Två av hundra personer delar hennes problem. Hundratusentals personer i detta land lider av panikångestattacker.

De höga kraven på sig själv. Kompisen som våldtog henne. Hon gick inte till polisen utan gav sig själv skulden. Berättelsen växer fram. Bit för bit.

Vår berättare upptäcker youtube under sjukskrivningen. Gulliga videos om smink. Ofarliga för hennes utmattade hjärna. Hon köper en kamera av en skum figur och gör sin första video.

Året är 2013. Sedan går allt fort. Årets youtuber 2015, 2016 och 2018, årets webbtv-profil, årets mäktigaste i sociala medier, en miljon prenumeranter på youtube...

Men den finaste utmärkelsen är när en ung tjej kommer fram till henne på gatan och berättar om sin psykiska ohälsa och om trösten som videoinslagen skänker.

Det finns säkert mer betydelsefulla yrken än att vara youtuber. Men Therese Lindgren försöker använda sin offentlighet till någonting viktigt. Så vitt jag förstår lyckas hon.

Av: Oisín Cantwell

Publicerad:

LÄS VIDARE