Så ser Kristersson till att SD får makt

M vill inte ha Åkesson i regeringen – blir mäktig ändå

Ulf Kristersson satsar på att bli statsminister med hjälp av Jimmie Åkesson.

Det kan leda till att SD-ledaren får mer att säga till om än statsministern.

Moderaterna inleder i dag vid lunchtid sin valstämma under mottot ”Nu får vi ordning på Sverige”. Där ska partiet spika grunderna till sitt valmanifest, löftena till väljarna i valet i september nästa år.

I korthet ser partiet så här på framtiden – en blandning av förhoppningar och realistiska slutsatser:

 

Ulf Kristersson blir statsminister och bildar en koalitionsregering som består av åtminstone Moderaterna och Kristdemokraterna.

– Vi har jobbat ihop varenda dag i sexton år, varav hälften i regering, säger Kristersson.

Den regeringen skulle om det vore val i dag stödjas av omkring 28 procent av riksdagens ledamöter. Det är en ännu smalare bas än dagens koalition, S och MP, har.

Men fyra partier: M, KD, L och SD, har sagt att de vill ha Kristersson som statsminister. Med dagens opinionssiffror skulle det sannolikt räcka för att riksdagen skulle utse Kristersson till statsminister – även om hans regering har ett bräckligt stöd i riksdagen.

 

Frågetecknen kring Liberalerna. Man skulle ju kunna tycka att det vore naturligt att även Liberalerna ingick i Kristerssons regering. De vill ju ha honom som statsminister och tillhör den borgerliga familjen.

Men Moderaterna vill avvakta de interna striderna i Liberalerna. Mellan dem som vill och inte vill samarbeta med Sverigedemokraterna.

Höstens landsdagar och vårens kommundagar kan bli avgörande för om Moderaterna tycker de kan lita på Liberalerna eller inte. Ulf Kristersson tycker det är viktigt att alla partier i riksdagen kan tala med varandra. Ett parti som inte är trovärdigt på den punkten kommer inte att accepteras i en regering som han leder.

Jimmie Åkesson och Ulf Kristersson.

 

Sverigedemokraterna. Kristersson vill inte ge plats för SD i sin regering, trots att han är beredd att låta dem ingå i regeringsunderlaget.

– Jag vill bilda en borgerlig regering, säger Kristersson som inte räknar SD som ett borgerligt parti.

En storskalig budgetsamverkan förefaller inte heller finnas på kartan. Sverigedemokraterna står närmare vänstersidan än högerflanken i den svenska politiken när det gäller många välfärdsfrågor, exempelvis a-kassan som SD vill höja. Det vill inte M.

 

Så frågan är alltså vem som får mest att säga till om vid ett eventuellt regeringsskifte efter valet, Kristersson eller Åkesson?

Ulf Kristersson har dragit följande slutsats av den fragmentiserade riksdagen med åtta partier, varav tre större. En majoritetsregering är inte i sikte. En framtida regering måste förhandla med andra partier i riksdagen i varje infekterad fråga. Avtal som Decemberöverenskommelsen eller Januariavtalet har ingen framtid.

Det är sannolikt en korrekt analys. Men den ger också Sverigedemokraterna en stark, ibland avgörande, roll.

Det är alltid en fördel att sitta i regering som Ulf Kristersson alltså hoppas på efter valet. Men det räcker inte hur långt som helst.

Ett påhittat exempel: Kristerssons M- och KD-regering med stöd av 28 procent föreslår någonting som de hoppas att SD också vill genomföra. I så fall skulle 48 procent stå bakom förslaget.

Men om SD inte delar Kristersson-regeringens uppfattning utan i stället lierar sig med Socialdemokraterna kan S-förslaget i stället bli det som förverkligas. S och SD har i dag nästan 48 procent av väljarna bakom sig enligt Demoskop.

 

Just nu är det inte mycket som talar för att Jimmie Åkesson vill inleda sin karriär som partiledare med verklig makt och inflytande med att ägna sig åt utpressning av Ulf Kristersson. Men blotta vetskapen om att SD kan vara tungan på vågen kan självfallet göra Ulf Kristersson mer välvilligt inställd till invändningar från Jimmie Åkessons parti.

Svaret på frågan vem som är mäktigast om Ulf Kristersson blir statsminister, han själv eller Åkesson ,är alltså oklart. Det kan vara Kristersson. Men det kan också bli Åkesson om han bestämmer sig för att utnyttja sitt partis ställning fullt ut.

 

Moderaternas stämma hålls i Helsingborg. De viktigaste valfrågorna för Moderaterna ligger nära SD.

De är lag och ordning där partierna ligger nära varanda. Det handlar också om ”utanförskapet”, att över 600 000 personer står utan egen försörjning. Liksom elförsörjningen och elpriserna. Moderaterna och Sverigedemokraterna, liksom Kristdemokraterna och Liberalerna, ser gärna att kärnkraften får en ny vår.


Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Demoskops undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällsfrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.