Det gör ont att läsa om hur äldre bedras

”Förpassa dem som stjäl äldres pengar till helvetet - eller i alla fall till Kumla”, skriver Britta Svensson.

Har någon lurat av dig pengar?

I så fall är du inte ensam.

Det gör ont att läsa om hur äldre bedras.

Det är skakande historier som rullas fram. ”Bedragare blåste Jan, 70, på 10 miljoner”. ”Mona, 80 år, utsattes för bedrägeri: Jag skämdes” är två rubriker från den senaste tiden.

”Där det finns pengar finns bedragare”, skriver Finansinspektionen på sin hemsida där de beskriver hur kriminella arbetar metodiskt och långsiktigt för att lura folk.

En bra och tydlig mening, som alla bör ha i minnet. För alla riskerar vi att bli lurade någon gång – så skickliga är bedragarna.

I detta nu pågår det till exempel bedrägeriförsök mot äldre i södra Stockholm. De blir uppringda av någon som påstår sig vara från en bank.

Under samma eftermiddag fick polisen i Farsta in sex anmälningar. ”Något som är lite glädjande är att gärningspersonen endast lyckats lura till sig ett bankomatkort i ett av fallen”, skriver polisen på sin Facebooksida.

En av sex. Det är nog brottslingarna väldigt nöjda med. De jobbar metodiskt med massor av samtal för att hitta offer.

 

De som blåste Jan, 70, ägnade sig åt investeringsbedrägeri. Om den typen av bedragare skriver Finansinspektionen:

”De som hör av sig är kunniga och har lätt för att prata för sin produkt. De vet vad de ska säga och utlova för att övertyga”.

Det kan vara bra att träna sig på att säga nej. För rätt som det är har du en bedragare i luren.

De har ofta koppling till organiserad brottslighet och gängkriminalitet enligt artikelserien ”Stjäla från äldre” i Svenska Dagbladet. Det är skickliga killar i 20-årsåldern som har koll på vilka tekniska lösningar som fungerar för den här typen av bedrägerier. ”Några har en bakgrund som säljare”, säger en polis. 

I Brås, Brottsförebyggande rådets, utredning ”Brott mot äldre” beskrivs flera varianter av bedrägerier, och hur de drabbar de som utsätts.

De inleds ofta med ett telefonsamtal, där brottslingen ”visar på en hög grad av social förslagenhet”. Det är oftast en man, och han kan låtsas vara den äldre personens läkare, eller så påstår han att han är ett barnbarn i nöd, eller så vill han rädda dig från – just det – ett bedrägeriförsök.

 

Brå skriver att riskfaktorer för att utsättas för bedrägerier är ”att se försvarslös ut, vara beroende av hjälp från utomstående och inte följa med i samhällsutvecklingen”.

Många bedragare kartlägger sina offer i förväg. En del äldre drabbas flera gånger. Det finns kriminella som samlar på sig nummer till människor de vet inte kan försvara sig mot uppringare.

På Facebook skriver en vän till en bedrägeriutsatt 80-plussare: ”Det finns en speciell plats i helvetet för dem som stjäl från äldre”.

Det är bara att hålla med. Förpassa dem som stjäl äldres pengar till helvetet – eller i alla fall till Kumla. Samla bevis om du råkar ut för dem, polisanmäl, prata med andra äldre, träna på att säga nej.

Polisens bästa råd är att lägga på luren. Och ju tidigare i samtalet du gör det, desto större chans har du att klara dig.

 


I jultider är det viktigt att vara på sin vakt mot bluff-sms som gäller leverans av paket. Just nu sprids sms med en länk som laddar ner en skadlig app om man klickar på den.
Under första halvåret 2021 inkom över 10 000 anmälningar om bedrägerier där offren är äldre eller funktionsnedsatta. Sammanlagt har kriminella fått in 250 miljoner genom telefonbedrägerier hittills i år. (Källa: SvD).
Är du eller någon du känner drabbad? Skriv till mig och berätta. Jag för inget du skriver om vidare, om du själv inte vill det. Jag vill veta hur det här går till, hur det känns, och hur man hanterar det.