Annie Lööfs allvarsamma varning

Sverige kan gå samma sorgliga väg som Polen och Ungern

Annie Lööf (C) under måndagens sommartal på Carlhälls Gård på Långholmen i Stockholm.

Centerledarens sommartal var allvarsamt.

Lööf vill stärka den svenska demokratin.

För att vi inte ska gå samma väg som bland andra Ungern och Polen.

Partiledarnas sommartal brukar vara en kanal för nya, positiva löften till definierade väljargrupper. Det säger en del om den tid som vi lever i, här hemma och i världen, att det inte varit så i år.

Annie Lööf, som om en månad firar tio år som ordförande för Centerpartiet, var inget undantag. Hennes sommartal, som hölls på Långholmen i Stockholm, var allvarsamt. Man skulle också kunna säga sorgligt.

Huvudbudskapet var att demokratin som vi känner den är hotad. Det finns ingenting som säger att Sverige inte kommer att gå samma väg som Polen och Ungern. Där har de styrande partierna Lag och rättvisa och Fidesz urholkat pressfriheten och rättsväsendets oberoende ställning.

Bland annat.

Utvecklingen har gått längst i Ungern där ett utlandsägt universitet för några år sedan flydde till Wien från Budapest. Och där medierna i princip styrs av regeringen och där den nationella nyhetsrapporteringen har centraliserats hårt.

Många av oss vill inte tro att något liknande skulle kunna hända här. Men så naiv vill inte Annie Lööf vara.

Hon har flera förslag för att stärka motståndskraften i den svenska demokratin från personer som skulle vilja urholka den. Undergräva det som vi efter bara hundra år betraktar som en självklarhet, svensk demokrati.

Grundlagarna ska inte kunna snabbändras. Förändringar ska bara kunna göras med kvalificerad majoritet i riksdagen och med två ordinarie val emellan. I dag räcker det med extra val och enkel majoritet.

Domstolarnas oberoende ska stärkas bland annat genom att de regler för hur de högsta domarna, justitieråden, utses skrivs in i grundlagen.

Medierna ska också stärkas bland annat med ett offentligt stöd för att öka den fysiska säkerheten på redaktionerna – och för säkerhetsutbildningar av journalister.

Centerledaren Annie Lööf.

Ett föga publikfriande sommartal med andra ord. Många tycker att journalister kan pucklas på, åtminstone verbalt, hur hårt som helst. Vikten av oberoende domstolar för en likvärdig behandling av dem som ställs inför rätta är inget allmänt samtalsämne. Grundlagarna är det inte heller jättemånga som tänker på.

Men det Annie Lööf hade att säga är tyvärr i högsta grad beaktansvärt. Vi kan aldrig ta vår demokrati för given. Det kan komma någon och tafsa på den när som helst.

Lööf spelar en nyckelroll i svensk politik. Den S-ledda regeringen har varit, och är fortfarande, beroende av Centerns stöd.

Men hur hennes parti ska navigera i det snåriga parlamentariska läget gick Lööf försiktigtvis inte in på i talet. Trots att läget nu, sedan Januariavtalet spruckit och Stefan Löfven ska avgå, blivit ännu mycket krångligare än det var i våras.


Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Demoskops undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällsfrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.