Mejla

Lena Mellin

Chockbesked från väljarna i ny mätning

S bara bäst på två frågor – Moderaterna dubbelt så bra

Publicerad:
Uppdaterad:

Efter fem år som regeringens ledande parti tycker svenska folket att Socialdemokraterna bara har den bästa politiken på två områden.

Moderaterna anses vara dubbelt så bra enligt den nya undersökningen från Aftonbladet/Inizio.

De fem politiska frågor som svenska folket tycker är de allra viktigaste har varit ungefär desamma under de senaste åren.

I den här mätningen har ”lag och ordning” fått ännu större vikt jämfört med den förra mätningen som gjordes i slutet av juni. Det beror sannolikt på den senaste tidens många dödsskjutningar, bland annat av två unga kvinnor, i Malmö och i Stockholm.

Även sjukvården har fått större politisk betydelse för väljarna. Vårdköerna kan vara en förklaring.

De övriga tre frågorna ligger kvar på ungefär samma nivå som tidigare. Värt att notera är dock att en av vår tids ödesfrågor, ”klimat och miljö” blivit lite mindre viktig för väljarna. Den någorlunda normala sommaren kan vara en förklaring, särskilt i jämförelse med förra årets hetta, torka och bränder.

I politiken är det viktigt för ett parti att väljarna tycker att det har en bra, helst bäst, politik för centrala samhällsfunktioner

1 av 2 | Foto: BJÖRN LINDAHL
Ulf Kristersson och Moderaterna anses vara dubbelt så bra som Socialdemokraterna när det gäller hur bra de är på de viktigaste politiska frågorna.

I den grenen leder Moderaterna som anses ha den bästa politiken på fyra av nio områden enligt Aftonbladet/Inizio. De var lika många i den förra mätningen för ett kvartal sedan.

Med tanke på att det inte gick särskilt bra för Moderaterna i valet förra året, och har fortsatt i samma bleka stil sedan dess, är resultatet förvånande. Det borde helt enkelt gå bättre för Moderaterna än det gör i väljarbarometrarna.

För Socialdemokraterna är problemet annorlunda. S är det ledande partiet i regeringen. Men väljarna tycker sällan att de har den bästa politiken.

För närvarande anses de äga två sakfrågor: sjukvård samt skola och utbildning.

Att efter fem år som regeringens största och tongivande parti bara anses vara bäst på två politikområden måste betraktas som illavarslande.

Att främste konkurrenten dessutom anses vara bäst på dubbelt så många frågor skvallrar om att Socialdemokraternas position är bräcklig. I kombination med de skrala siffrorna i väljarbarometrarna varslar det om att framgång i nästa val kommer att kräva mycket stora arbetsinsatser från Socialdemokraterna – om läget inte radikalt förändras.

En ljusning kan dock vara att i den förra mätningen tyckte väljarna att Socialdemokraterna bara hade den bästa politiken på ett område. Nu är det alltså dubbelt så många.

Andra partier som behöver se upp är Liberalerna och Centern.

Skolan var under förre partiledaren Jan Björklund Liberalernas stora profilfråga. Länge ansåg svenska folket att Liberalerna hade den bästa eller näst bästa skolpolitiken. Nu ligger de på tredje plats. Hur ser Nyamko Sabunis strategi för att sätta Liberalerna på kartan ut?

För Centern är de gröna frågorna viktiga. De har av väljarna länge ansetts ha den näst bästa eller bästa miljö- och klimatpolitiken. Men nu är även de nedpetade på tredje plats.

Centern vill i och för sig bredda sig. Men sannolikt inte på bekostnad av att de uppfattas som mindre gröna än tidigare. Eller?

Kristdemokraterna har sedan den förra undersökningen tappat en fråga till Socialdemokraterna – sjukvården. Avståndet är dock bara en enda procentenhet.

Men KD uppfattas fortfarande ha den bästa politiken för äldre trots att det inte längre är en fråga som partiet lyfter fram.

Liberalerna, Centern och Vänsterpartiet anses inte vara bäst på någonting vilket är ett svaghetstecken.

Sverigedemokraterna slår, inte direkt överraskande, knockout på de andra partierna när det gäller flyktingar och invandring. Betydligt fler än som röstar på SD, 35 procent, tycker att de har de bästa lösningarna på det området.

Avståndet till det näst bästa partiet, S, är hela 19 procentenheter, mätningens absolut största försprång. SD regerar på det här området.

Det näst största gapet till andra partier står Moderaterna för. Avståndet till tvåan, Socialdemokraterna, är åtta respektive sju procentenheter när det gäller försvaret och svensk ekonomi

Sammanfattningsvis: En rad beska besked från väljarna till framför allt S, L, C och V. Där finns förbättringspotential som det brukar heta.

Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

Av: Lena Mellin

Publicerad: