Omoget och huvudlöst av Vänsterpartiet

Vill fälla regeringen inom nio dagar

​Vänsterpartiet med Nooshi Dadgostar i spetsen vill fälla regeringen inom nio dagar.

Idén är huvudlös.

Agerandet är omoget.

Dessutom ligger ett misslyckande snubblande nära.

För en kort tid sedan mottog justitieminister Morgan Johansson (S) en utredning om fri hyressättning i nyproducerade hyreshus, alltså hus som ännu inte är byggda.

Utredningen är en del av Januariavtalet mellan regeringen, Centern och Liberalerna.

På grund av den här utredningen vill Vänsterpartiet och Nooshi Dadgostar, som länge varit mycket engagerad i frågan om hyresrätter, fälla regeringen.

I helgen lade partiets styrelse enligt källor till Ekot fast en tidsplan. De vill ha frågan om regeringens framtid avgjord ”före sommaren”. I praktiken innebär det senast onsdag nästa vecka då riksdagen genomför de sista omröstningarna före sommaruppehållet. Annars krävs att riksdagen kallas in på nytt.

 

För att fälla regeringen krävs en så kallad misstroendeomröstning. Den måste i så fall riktas mot Stefan Löfven. Saknar riksdagen förtroende för statsministern måste hela regeringen avgå.

Men vad är en misstroendeförklaring mot statsministern? Det är riksdagens sätt att visa att Löfven, i det här fallet, misskött sitt uppdrag så till den milda grad att han inte bara ska kritiseras. Utan försvinna, lämna sin post. I första steget innebär det att han leder en övergångsregering med mycket begränsade befogenheter. Hur bra är det i pandemitider?

Det Stefan Löfven gjort sig skyldig till är följande.

  • Han har sett till att en av hans ministrar, Morgan Johansson, tillsatt en utredning vars inriktning Vänsterpartiet inte tycker om. Sånt händer i politiken.
  • Samme minister har mottagit den färdiga utredningen. Det är inte heller liktydigt med att Löfven grovt misskött sitt ämbete.
  • Utredningen ska beredas och skickas ut på remiss. I höst eller vinter läggs enligt plan regeringens förslag på riksdagens bord. Det är det som Vänsterpartiet och de andra partierna ska ta ställning till. Fortfarande är vi väldigt långt från att Löfven misskött sitt uppdrag.

Vänsterpartiets agerande är alltså omoget. De vill använda ett av riksdagens skarpaste vapen för att de tycker illa om att en utredning har tillsatts och gjorts klar. Det är inte en avsikten med misstroendeförklaringar.

Nooshi Dadgostar vill fälla regeringen inom nio dagar.

Utsikterna för att Vänsterpartiet och Nooshi Dadgostar ska lyckas ser för närvarande mycket mörka ut.

  • Det krävs 35 ledamöter för att kräva en misstroendeförklaring. V har 27. Minst ett annat parti måste alltså ha samma uppfattning som V för att en omröstning ska komma till stånd.
  • Fyra partier ville ha utredningen om hyrorna i nybyggda hus, S, MP, C och L. Två har låtit förstå att de inte stödjer V:s planer, M och KD.
    För Vänsterpartiet återstår alltså att kroka arm med SD och att de skulle gå med på det. Hur känns det sällskapet?
  • Men V och SD räcker inte för att fälla Löfven. 175 ledamöter krävs för att Stefan Löfven ska röstas bort som statsminister. De två partierna har tillsammans 89 mandat i riksdagen. Inte tillräckligt.

Vänsterpartiets plan är alltså huvudlös eftersom utsikterna att lyckas ser dystra ut.
 

Regeringens förslag om hyressättning i nyproduktion väntas som sagt i höst. Förslagen ska träda i kraft 1 juli 2022.

Det kan hända att regeringens förslag, när de väl presenteras för riksdagen, inte heller kommer att gillas av Vänsterpartiet. Det är till och med troligt.

Men att man tycker att ett regeringsförslag är dumt, hialöst, motbjudande eller bara allmänt korkat är inget skäl att fälla en regering.

Det är det däremot att bilda opinion mot förslaget och hoppas på att få med sig så många andra att förslaget helt enkelt röstas ner av riksdagen.

Det får en regering stå ut med i en demokrati och händer då och då.

Men vanligare är att förslagen justeras så att en majoritet i riksdagen accepterar dem.

Så skulle Vänsterpartiet kunna agera. Men det verkar Nooshi Dadgostar och hennes partistyrelse inte vilja vänta på.

 

Om de får som de vill går vi in i högsommaren med en regeringskris på halsen. Men de kommer alltså inte få som de vill, vad det verkar.

I höstas hotade Vänsterpartiet också med att fälla regeringen. Det blev till sist inget av med den saken, inte ens en begäran om misstroendeomröstning. Då handlade det om Las. Historien kan upprepa sig.

Hyreschock, utropar Vänsterpartiet på sin hemsida. Hotet om att fälla regeringen kan bli en förtroende chock för Vänsterpartiet. I negativ bemärkelse.

Ett alternativ till en förtroendeomröstning om Löfven är att väcka en mot Morgan Johansson. Men skulle 175 ledamöter mot förmodan rösta emot honom skulle bara han tvingas avgå. Inte hela regeringen.

 


Fakta: Misstroendeomröstning

  • Att rösta bort en minister eller hela regeringen är ett av riksdagens skarpaste verktyg och regleras i en av grundlagarna, regeringsformen.
  • Minst hälften av riksdagens ledamöter, 175 personer, måste rösta emot ministern för att hen ska tvingas avgå. Detsamma gäller hela regeringen.
  • Minst 35 ledamöter måste kräva en omröstning för att den ska komma till stånd.
  • Man behöver inte ange något särskilt skäl för att vilja genomföra en misstroendeomröstning.
  • Sedan 1980 har riksdagen röstat om elva misstroendeförklaringar. Ingen har varit framgångsrik om man med det menar att de som varit emot statsrådet eller reageringen röstat bort dem.
  • Däremot har det förekommit att statsråd avgått före en omröstning eftersom det stått klart att de skulle ha röstats bort.
     

PODD Varför vevar vänstern – igen?

Aftonbladet Daily med Lena Mellin, inrikespolitisk kommentator på Aftonbladet.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen


Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Demoskops undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällsfrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.