Mejla

My Rohwedder

Ingen är kompis med en finansminister

KOLUMNISTER

Magdalena Andersson har förmodligen gått sin sista budgetpromenad som finansminister.

Vad som händer sedan är det ingen som vet.

Att vara finansminister är regeringens bråkigaste jobb. Som möjlig partiledare och statsminister kommer hon att behöva nya vänner.

Magdalena Andersson ser ut att få dubbla bekymmer den här hösten.

Hon ska inte bara baxa en historiskt knepig budget genom riksdagen, hon ser också ut att bli Stefan Löfvens efterträdare och behöva lirka sig själv igenom en statsministeromröstning.

Regeringens bråkigaste jobb

En finansministers roll kan beskrivas som bister och relationen till andra ministrar och departement i regeringen minst sagt utmanande.

När ministrar och departement slåss för sina budgetposter och sina frågor är det finansministerns roll är att hålla dem i strama tyglar. Att säga nej.

Under sina år i Socialdemokraterna har Magdalena Andersson tagit tjänstemannavägen uppåt inom den ekonomiska politiken. Hon trivs med sina internationella finansministerkollegor, Nicolai Wammen i Danmark är en favorit.

Magdalena Andersson på budgetpromenad.

Blir hon statsminister kommer hon att behöva skaffa sig nya vänner från en bredare palett.

Hon behöver inte vara orolig, partiet kommer att hjälpa henne. Tittar man på de medarbetare hon har i dag är det personer, som precis som Magdalena Andersson har lång erfarenhet inom partiet. De har jobbat på, oavsett partiledare eller maktkampskaos.

När sossar får vara sossar

Andersson är inte ett oskrivet blad som politiker. Drottningmakarna i partiet har redan börjat stärka hennes politiska profil. Under 2019 tillsattes arbetsgruppen med det svängiga namnet Fördelningspolitik för jämlikhet och rättvisa. Magdalena Andersson ledde gruppen.

När de lade fram sina förslag i början av sommaren föreslog arbetsgruppen bland annat ett tak på sparande i investeringssparkonton, ISK-konton, som det omedelbart blev debatt om.

Stefan Löfven lär bli den som Andersson ringer vid problem.

Men partiet var nöjt, Magdalena Andersson fick vara en sosse som ville höja skatten för de rika.

Lika vänner leka bäst

I andra partier berättar nuvarande partiledare gärna hur de rådfrågar sina företrädare. Annie Lööf ringer Maud Olofsson och Nyamko Sabuni har till och med tagit hjälp av Lars Leijonborg för att förbereda partiet för att sitta i en regering efter nästa val.

För Magdalena Andersson är det väl närmast Stefan Löfven som blir den personen hon kommer ringa när det kärvar. För även om hon inte tycker sig behöva några råd i dag, kommer det med all sannolikhet behövas en i framtiden, om hon blir partiledare för Socialdemokraterna.

Av: 

My Rohwedder

Publisert:

LÄS VIDARE

LENA MELLIN: ”Magda” vägrar upprepa hotet om att avgå

ÄMNEN I ARTIKELN

Magdalena Andersson

Löfvens avgång

Socialdemokraterna

Politik

Jämlikhet