Världens mest onödiga utredning

Ingen bryr sig om den säkerhetspolitiska analysen

Riksdagspartiernas säkerhetspolitiska analys måste vara världens onödigaste utredning.

Ingen bryr sig om vad som står i den. Absolut ingen.

Följ ämnen
Nato

Tjugo dagar efter Ryssland anföll Ukraina för andra gången sedan 2014 tillsatte regeringen en arbetsgrupp med representanter för samtliga riksdagspartier. Arbetet har letts av utrikesminister Ann Linde med bistånd av försvarsminister Peter Hultqvist.

– Det är inte en Nato-utredning, sade Ann Linde.

Men det var det ju.

Försvarsminister Peter Hultqvist (S) och utrikesminister Ann Linde (S) under dagens pressträff i konferenscentret Lejonet i Stockholm.

Gruppen skulle först vara färdig med sitt arbete den sista maj. Men det skyndades på och 13 maj sattes som slutdatum.

Gruppen har haft sex sammanträden. Rapporten de presenterade består av 42 sidor.

Det är alltså inte enorma resurser som har lagts ner på att analysera det radikalt förändrade säkerhetspolitiska läget sedan Putin först hotat Sverige och sedan anfallit Ukraina.

Men ändå. Viss möda har ändå lagts ner på en helt onödig rapport. Onödig i den bemärkelsen att ingen beslutsfattare bryr sig om vad som står i den.

• De fyra borgerliga partierna tycker sedan länge att Sverige bör gå med i Nato. Den nya ryska aggressionen har självfallet inte medfört några ändringar på den punkten. Inte den säkerhetspolitiska analysen heller.

• Sverigedemokraterna har varit emot ett svenskt Nato-medlemskap men har sakta ändrat sig. Först ville man ha en så kallad ”Nato-option”, det vill säga uttala att Sverige kan gå med i Nato om vi vill.

Men invasonen av Ukraina ändrade även det. På sin valkonferens veckan innan regeringen tillsatte analysgruppen fick partistyrelsen, och sedermera verkställande utskottet, grönt ljus för att ändra partiets Natonegativa linje om de ville.

– Om Finland går med måste vi också göra det, har Jimmie Åkesson framhållit åtskilliga gånger.

På söndag klubbar den finska presidenten och regeringen beslutet om att ansöka om medlemskap i Nato och därmed har landet avgjort frågan för Sverigedemokraterna som inte heller fick någon nytta av den säkerhetspolitiska analysen för sitt ställningstagande.

Desamma gäller Vänsterpartiet och Miljöpartiet. De var emot svenskt Natomedlemskap för tio, för 20 och för 30 år sedan. Rysslands nya försök att lägga Ukraina under sig har inte ändrat på den saken. Inte den säkerhetspolitiska analysen heller.

Återstår Socialdemokraterna. Men i praktiken har inte heller deras interna process påverkats av analysrapporten. Deras interna dialog avslutades i torsdags, innan analysen var presenterad.

Beslut om att ändra ståndpunkt från att hylla den svenska alliansfriheten till att säga att Sverige blir säkrare som medlem i Nato tas av partistyrelsen (S) på söndag. Mötet inleds mindre än 48 timmar efter rapporten presenterades. Så kort betänketid tror jag ingen vill ha inför ett besvärligt beslut.

Den säkerhetspolitiska analysen var alltså helt onödig. I alla fall för beslutsfattarna i riksdagen.

Men den kan ju trots det innehålla intressant läsning.

Gå med i Iniziopanelen hos Demoskop – och gör dig hörd!

Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.