Abortfrågan plågar KD

Ebba Busch utspel om ”abortkontrakt” är ett spel för galleriet.

Alla partierna i riksdagen står bakom den svenska abortlagstiftningen, men det är bara Kristdemokraterna som återkommande behöver påminna om detta.

Sedan den amerikanska högsta domstolen upphävde det ikoniska domslutet Roe mot Wade och öppnade upp för delstaterna i USA att begränsa aborträtten, har debatten om fri abort åter blossat upp. Även i Sverige.

Alla riksdagens åtta partier står idag bakom den svenska abortlagstiftningen om fri abort fram till vecka 18. Sverigedemokraterna försökte ett tag driva frågan om att sänka den fria aborträtten till vecka 12, men kom sedan fram till att de förlorade på att driva frågan och backade helt.

Kristdemokraterna har återkommande plågats av abortfrågan. För återkommande har ledande kristdemokratiska politiker påkommits med tvetydiga åsikter i abortfrågan och det har skadat partiet.

Partiets försvars- och utrikespolitiska talesperson Mikael Oscarsson var i början av 90-talet med och startade antiabortrörelsen Ja till livet, ordförande för KD:s kvinnoförbund Sarah Kullgren satt tidigare i antiabortorganisationen Människovärdes styrelse och tidigare EU-parlamentarikern Lars Adaktusson visade sig har röstat emot fri aborträtt i EU-parlamentet. Det blev ett riktigt sänkte för KD i EU-valrörelsen 2019.

Ebba Busch (KD) håller upp abortkontraktet.

Skademinimering

Det tänker Ebba Busch inte vara med om igen, nu när vi närmar oss riksdagsvalet i höst. Därför står hon en stekhet måndagseftermiddag i riksdagens presscenter och säger att hon vill att det ska vara tydligt var KD står. Partiet står bakom den svenska aborträtten.

Däremot driver Kristdemokraterna frågan om samvetsfrihet - att vårdpersonal ska kunna vägra utföra aborter om det strider mot deras övertygelse eller tro.

Busch säger att hon inte köper Magdalena Andersson uttalade oro för svenska abortlagstiftning och att de andra partierna försöker vända den här debatten mot KD, och det tänker hon inte acceptera.

Alla partier i Sveriges riksdag står bakom den fria aborträtten, men det är bara ett parti som måste påminna om det gång på gång. Och bara ett parti som vill upprätta kontrakt om att skydda aborträtten, och det är Kristdemokraterna.

När det bara är ett parti som vevar i en politisk fråga där alla egentligen är överens, handlar det nästan alltid mer om det partiets inre liv inte är i fas med väljarna. Så är det med Kristdemokraterna och abortfrågan.