Kristersson skrattar hela vägen till Rosenbad

Det extra mandatet på slutet ger honom lugn

Moderatledaren Ulf Kristersson måste vara hur glad som helst för det sista mandat han fick i den preliminära rösträkningens sista minuter.

Det gör hans regering mindre känslig för avhopp från partilinjen och politiska vildar. Hans maktposition är tryggare än den avgående S-regeringens varit.

Svenska val är ofta väldigt jämna. Under slutet av den mandatperiod som snart är över, den 26 september, har det skiljt ett ynka mandat mellan regeringen och oppositionen. 175 riksdagsmandat mot 174.

Det förhållandet gav exempelvis den politiska vilden, förra V-ledamoten, Amineh Kakabaveh, en vågmästarroll. Hon kunde begära stöd för kurdiska organisationer för att släppa fram Magdalena Andersson (S) som statsminister i november förra året.

Den osäkerheten ser Ulf Kristersson (M) ut att slippa.

Enligt den preliminära rösträkningen stöds hans lag av 176 mandat i riksdagen, medan det som betraktas som Magdalena Anderssons får nöja sig med 173. Fler som opponerar mot partilinjen krävs alltså för att antingen sänka regeringen eller fösa den framför sig än under den snart avslutade mandatperioden.

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson på Moderaternas valvaka på söndagskvällen.

Rösträkningen under valnatten, och under den så kallade onsdagsröstningen, visade på att marginalerna mellan Kristersson och Andersson skulle bli ett enda mandat.

Men under någon timme under valnatten hade högersidan just det övertag som den preliminära rösträkningen landade på. Ett övertag på tre mandat. Och så ser det ut att bli.

Ingen kan vara gladare än Ulf Kristersson. Hans roll som statsminister blev plösligt mycket enklare.

Två ledamöter måste gå över till den andra sidan för att hans sida ska förlora. 100 procent fler än för att Magdalena Andersson skulle drabbas av en förlust under den snart avslutade mandatperioden.

Man kan tycka att det verkar lite, men i den febriga riksdagen är det inte så.

Kanske ser vi ändå fram emot en lugnare mandatperiod än den senare. Det återstår att se.

Men som det ser ut nu skrattar Kristersson hela vägen till Rosenbad.

Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Demoskops undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällsfrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.